ES patvirtino 1 mlrd. eurų finansinę paramą Ukrainai | Diena.lt

ES PATVIRTINO 1 MLRD. EURŲ FINANSINĘ PARAMĄ UKRAINAI

Pirmadienį Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai patvirtino 1 mlrd. eurų finansinę paramą Ukrainai. Šios lėšos yra šaliai gegužę pažadėto 9 mlrd. eurų paramos paketo dalis.

„Taip Ukraina gaus reikiamų lėšų skubiausiems poreikiams patenkinti ir svarbiausios infrastruktūros veikimui užtikrinti“, – teigė blokui šiuo metu pirmininkaujančios Čekijos finansų ministras Zbynekas Stanjura.

Pasak ES diplomatų, likusi suma vis dar blokuojama, nes kai kurios šalys narės ginčijasi, ar kariaujanti šalis yra tinkamoje pozicijoje gauti ilgalaikes paskolas.

Be antradienį patvirtinto 1 mlrd. eurų ES Ukrainai jau yra išmokėjusi 1,2 mlrd. eurų paramos. Tad bendra bloko Ukrainai nuo vasario 24 d. skirta paramos suma šiuo metu siekia 2,2 mlrd. eurų. Tačiau pati Ukraina skaičiuoja, kad jos biudžeto deficitas kas mėnesį padidėja 5 mlrd. eurų, o kasdienė vyriausybės veikla ir viešųjų paslaugų teikimas yra tiesiogiai priklausomas nuo skubios užsienio paramos.

Į pagalbą Rusijos užpultai Ukrainai atskubėjo ne tik ES, tačiau ir kiti sąjungininkai, įskaitant Didįjį septynetą (G7). Šiai grupei priklausančios šalys Kyjivui yra pažadėjusios beveik 30 mlrd. dolerių (ir eurų) finansinės paramos. Praėjusį mėnesį JAV Ukrainai išmokėjo 1,3 mlrd. dolerių pagal pradinį 7,5 mlrd. dolerių vertės paramos šaliai paketą.

139-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, finansinė parama, parama Ukrainai, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS