ES pažadėjo skirti 560 mln. eurų nuo karo bėgantiems sirams | Diena.lt

ES PAŽADĖJO SKIRTI 560 MLN. EURŲ NUO KARO BĖGANTIEMS SIRAMS

  • 1

Europos Sąjunga ketvirtadienį pažadėjo skirti 560 mln. eurų, kad padėtų Sirijos kaimyninėms šalims padengti išlaidas, susijusias su Sirijos gyventojų, perkeltų dėl daugelį metų šalyje vykstančio konflikto, priėmimu.

„Deja, per pastaruosius metus padaryta labai nedidelė pažanga, siekiant išspręsti Sirijos konfliktą“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), paskelbęs apie įsipareigojimą tarptautinėje paramos teikėjų konferencijoje Briuselyje.

Jis pabrėžė, kad pagalba skirta Sirijos gyventojams, o ne prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vadovaujamai Damasko vyriausybei.

Nuo 2011 metų, kai B. al Assadas žiauriai susidorojo su taikiais protestuotojais, Sirijoje žuvo daugiau kaip 500 000 žmonių. Protestai peraugo į karą, į kurį įsitraukė užsienio jėgos ir džihadistai.

Jungtinės Tautos teigia, kad dėl konflikto buvo perkelta daugiau kaip 12 mln. sirų, dauguma jų – Sirijoje, tačiau 5,4 mln. gyvena kaip pabėgėliai kaimyninėse šalyse.

Nepaisant JT pastangų, „nėra sąlygų, kad Europos Sąjunga pakeistų savo politiką Sirijos atžvilgiu“, nes tam reikėtų tikrų politinių reformų šalyje, sakė J. Borrellis.

Anot jo, ES toliau taikys sankcijas B. al Assado režimui ir nerems sirų grįžimo į šalį, nebent jis būtų savanoriškas, saugus ir stebimas tarptautinių grupių.

B. al Assadas, kuris liko valdžioje dėl sąjungininkų Irano ir Rusijos paramos, tapo nebe tokiu tarptautinės bendruomenės atstumtuoju kaip anksčiau, kai praėjusį mėnesį buvo vėl priimtas į Arabų Lygą.

„Ši konferencija vyksta tinkamu metu, ypač po to, kai Sirija grįžta į Arabų Lygą“, – teigė Irako užsienio reikalų ministras Fuadas Husseinas (Fuadas Huseinas), atvykęs į konferenciją Briuselyje.

Jis pripažino, kad bus aštrių diskusijų dėl Sirijos grįžimo į Arabų Lygą, „tačiau mes turime savo nuomonę ir ją išsakysime“.

Praėjusiais metais Briuselyje vykusioje paramos teikėjų konferencijoje, skirtoje perkeltiesiems sirams, buvo pažadėta skirti 6,7 mlrd. dolerių (6,2 mlrd. eurų), o ankstesnėje – 6,4 mlrd. dolerių (5,92 mlrd. eurų).

Abiejose konferencijoje ES pažadėjo skirti po vieną milijardą eurų.

Nors šį kartą ji pasiūlė maždaug perpus mažesnę sumą, kovą per atskirą paramos teikėjų konferenciją, kurioje buvo surinkta 7 mlrd. dolerių (6,48 mlrd. eurų), skirtų padėti Turkijai ir Sirijai po didžiulio žemės drebėjimo, per kurį žuvo daugiau kaip 55 000 žmonių, ES pažadėjo Sirijos gyventojams skirti 950 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

ar ne berazumiai - kai kas toje sirijoje žarsto žarijas, o jie mat mokės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS