ES perspėja britus, kad skyrybos bet kokiu atveju kainuos | Diena.lt

ES PERSPĖJA BRITUS, KAD SKYRYBOS BET KOKIU ATVEJU KAINUOS

  • 2

Europos Komisija trečiadienį perspėjo Jungtinę Karalystę, kad ji turės apmokėti „skyrybų“ su bloku sąskaitą, net jei šalis paliks Bendriją be sutarties.

Pareiškime apie pasiruošimą „Brexitui“ Briuselis nurodė, kad nepradės su Londonu derybų dėl ateities prekybos santykių, kol nebus įgyvendinti „finansiniai įsipareigojimai, prisiimti JK kaip šalies narės“.

Pagal darbą baigiančios britų premjerės Theresos May ir kitų ES lyderių pernai pasiektą „Brexito“ susitarimą, Jungtinė Karalystė turėtų sumokėti blokui maždaug 44 mlrd. eurų.

Į šią sumą įeina Londono biudžetiniai įsipareigojimai už visą pereinamąjį laikotarpį iki kitų metų pabaigos, tačiau britų parlamentas nepatvirtino susitarimo, tad JK išstojimas buvo atidėtas iki spalio 31 dienos.

Th. May paskelbė atsistatydinsianti, o kai kurie ją pakeisti siekiantys kandidatai, įskaitant favoritu laikomą buvusį užsienio reikalų ministrą Borisą Johnsoną, yra pareiškę, kad yra pasirengę palikti Bendriją numatytu laiku be jokios sutarties.

Remiantis ES pareiškimu, tai reikštų, kad kitais metais pereinamojo laikotarpio nebūtų ir, pasak pareigūnų, Britanija galėtų sutaupyti maždaug 12 mlrd. eurų, tačiau sąskaitos likutis liktų neapmokėtas.

B. Johnsonas užsiminė, kad apmokėjimo sulaikymas suteiktų britams svertą skyrybų derybose, nors trečiadienio ES pareiškime sakoma, kad neapmokėjus sąskaitos jokių tolesnių derybų nebus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jooo

Britai šaudo sau į kojas. Po 10 metų stos iš naujo.

gerai

patys naikina savo monarchijos citadele toliau eile sekanciom ir reploidpidarams ateina galas......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS