ES perspėja Kataloniją, kad nepriklausomybė reikštų pasitraukimą iš Bendrijos | Diena.lt

ES PERSPĖJA KATALONIJĄ, KAD NEPRIKLAUSOMYBĖ REIKŠTŲ PASITRAUKIMĄ IŠ BENDRIJOS

  • 1

Europos Sąjunga ketvirtadienį perspėjo, kad Katalonijos balsavimas už nepriklausomybę nuo Ispanijos reikštų jos išėjimą iš Bendrijos, į kurią ji turėtų stoti iš naujo.

„Jeigu dalis valstybės narės nustoja būti tos valstybės dalimi, tai teritorijai tapus nepriklausoma valstybe, tai teritorijai daugiau nebegalioja ES sutartys“, – sakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas, atsakydamas į klausimą apie galimas rugsėjo 27 dienos balsavimo Katalonijoje rezultatus.

„Naujas nepriklausomas regionas dėl jo nepriklausomybės fakto tampa trečiąja šalimi ES atžvilgiu ir gali pateikti prašymą tapti sąjungos nare“, – sakė M.Schinas Briuselyje žurnalistams.

Pasak jo, pirmą kartą tokią poziciją išaiškino Europos Komisijos vadovas Romano Prodi (Romanas Prodis) 2004 metais, tuo metu, kai į Bendriją buvo priimtos kelios naujos narės iš Rytų Europos.

Nuo tada šis požiūris buvo ne kartą išsakytas, pridūrė M.Schinas, primindamas, kad dabartinis Komisijos pirmininkas Jeanas -Cloude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pastarąjį kartą tai pakartojo 2014 metais.

Tas pats klausimas ES buvo iškilęs artėjant referendumui dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Britanijos prieš metus, kai Komisija griežtai laikėsi tos pačios nuomonės.

Praėjusią savaitę Katalonijoje vyko didžiulės regiono nepriklausomybės šalininkų demonstracijos, artėjant regiono valdžios rinkimams, kurie laikomi netiesioginiu referendumu dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Apklausos rodo, kad dauguma katalonų palaiko referendumą, tačiau nepriklausomybės klausimu jų balsai dalinasi beveik po lygiai.

Konservatyvių pažiūrų Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) griežtai nepritaria Katalonijos nepriklausomybei ir sako darysiantis viską, kad atsiskyrimo būtų išvengta.

Škotijos rinkėjai nusprendė pasilikti Jungtinėje Karalystėje, nes britų premjeras Davidas Cameronas (Davidas Kameronas) jiems pažadėjo suteikti daugiau galių, įskaitant mokesčių tvarkymą.

Galimas Katalonijos atsiskyrimas būtų problema ir NATO, kurio svarbi strateginė partnerė yra Ispanija.

„Teritorija, kuri atsiskiria nuo NATO valstybės narės negalės automatiškai likti Aljanso nare“, – sakė vienas NATO pareigūnas.

„Jei reikės laikytis esamų procedūrų tuo atveju, jeigu ji norėtų prašyti narystės NATO“, – kalbėjo jis.

Aljanso narėms taip pat suteikta teisė pakviesti kitą šalį stoti į NATO, tačiau tai turi vykti „vienbalsiu pritarimu“, – pridūrė pareigūnas.

Daugelis iš 7,5 mln. Katalonijos gyventojų, kurie didžiuojasi savo katalonų kalba ir kultūra, jaučiasi apgaudinėjami Madrido vyriausybės, kuri perskirsto jų sumokėtus mokesčius.

Katalonijoje sukuriama daugiau nei penktadalis Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP), o regiono ekonomika yra panašaus dydžio kaip Portugalijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jjkl

Ir ką gi jie praras pasitraukę iš ES? Parama seniai pasidalinta, dabar patiems reikia daug mokėti atgal į ES biudžetą. Lietuva 2020 metais irgi nustos gauti ES fondų paramą ir turės pradėti mokėti atgal. Va tada ir pasitrauksim iš ES jei iki to laiko ji dar egzistuos, nes britai iš jos pasitrauks 2017 metais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS