ES piliečius migracija vis dar gąsdina labiau nei klimato kaita | Diena.lt

ES PILIEČIUS MIGRACIJA VIS DAR GĄSDINA LABIAU NEI KLIMATO KAITA

Nors klimato kaitos problema visuomenės sąmonėje tampa vis ryškesnė, migracija vis dar išlieka pagrindiniu klausimu daugumai Europos Sąjungos piliečių, praneša „Deutsche Welle“. Tai atskleidė Europos Komisijos du kartus per metus rengiamos „Eurobarometro“ viešosios nuomonės apklausos rezultatai.

34 proc. apklaustųjų naujoje „Eurobarometro“ apklausoje aktualiausia ir labiausiai spaudžiančia tema laiko imigracijos klausimą. Šia problema susirūpinę 6 proc. mažiau piliečių nei pernai, vis dėlto migracijos klausimas atsidūrė 21 šalies problemų sąrašų pirmojoje pozicijoje. Maltoje, Čekijoje, Estijoje, Slovėnijoje ir Nyderlanduose proporciškai didžiausia dalis apklaustųjų migraciją mato kaip didžiausią problemą.

Pirmą kartą istorijoje klimato kaitos klausimas labiausiai rūpestį keliančių dalykų sąraše šoktelėjo į antrąją vietą. Pagal Europos Komisijos apklausos rezultatus, klimato problemą minėjo 22 proc. apklaustųjų.

Labiausiai klimato kaita buvo susirūpinusi Danija, po jos – ir šiaurinės kaimynės Švedija bei Suomija.

Ekonomika, ES šalių viešieji finansai ir terorizmas atsidūrė trečioje vietoje, dėl jų pasisakė 18 proc. apklaustųjų, o ketvirtoje vietoje rikiuojasi aplinkosauga (13 proc.). 

Apklausos rezultatai taip pat rodo, kad pasitikėjimas ES institucijomis pasiekė aukščiausią nuo 2014 metų lygį – žmonės išreiškė didesnį pasitikėjimą ES institucijomis nei narių valstybių piliečiai savais parlamentais ir vyriausybėmis. 44 proc. apklaustųjų teigė, kad pasitiki ES, o pasitikėjimą nacionaliniu parlamentu ar vyriausybe jautė tik 34 proc. piliečių.

Apklausa parodė ir ES bloko vertinimą apskritai: 45 proc. dalyvavusiųjų į ES žiūri teigiamai, 61 proc. yra optimistiški dėl bloko ateities, o 55 proc. yra patenkinti demokratija Briuselyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS