ES planuoja imtis sankcijų prieš Turkiją | Diena.lt

ES PLANUOJA IMTIS SANKCIJŲ PRIEŠ TURKIJĄ

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį nusprendė sudaryti Turkijos asmenų, kuriems bus taikomos sankcijos, sąrašą, reaguodami į Ankaros vykdomą dujų žvalgybą Graikijos ir Kipro vandenyse.

Europos Vadovų Taryba (EVT) priėmė sankcijas, atsižvelgdama į Turkijos „vienašališkus veiksmus ir provokacijas“, tviteryje parašė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as, remdamasis išvadomis, dėl kurių sutarė 27 narių bloko lyderiai.

Vienas diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sankcijos bus nukreiptos į asmenis ir kad gali būti imtasi tolesnių priemonių, „jei Turkija tęs savo veiksmus“.

Atėnai veikiausiai bus nusivylę, kad viršūnių susitikime Briuselyje dalyvavę lyderiai nesutiko siekti ginklų embargo ar nukreipti sankcijų prieš ištisus Turkijos ekonomikos sektorius.

Tačiau išvadose, kurias paskelbė EVT atstovas, raginama sudaryti „ribojančių priemonių“ taikinių sąrašą.

ES lyderiai pavedė Bendrijos diplomatijos vadovui Josepui Borrelliui parengti ataskaitą dėl daugiau priemonių, kurių būtų galima imtis siekiant „išplėsti veiksmų apimtį“. Ji turėtų būti pateikta iki kovo.

Turkija sureagavo į ES sprendimą parengti Turkijos asmenų sąrašą, kuriems būtų taikomos sankcijos dėl Ankaros vykdomos dujų telkinių žvalgybos Viduržemio jūroje, pavadindama jį „šališku ir neteisėtu“.

„Atmetame šališką ir neteisėtą požiūrį, kuris buvo įtrauktas į gruodžio 10 d. Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikimo išvadas dėl solidarumo ir veto sukelto spaudimo“, – sakoma Turkijos Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Gairės: ES, sankcijos, Turkija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS