ES prisijungė prie PSO sistemos, užtikrinančios prieigą prie vakcinos nuo COVID-19 | Diena.lt

ES PRISIJUNGĖ PRIE PSO SISTEMOS, UŽTIKRINANČIOS PRIEIGĄ PRIE VAKCINOS NUO COVID-19

Europos Komisija pirmadienį pranešė prisidėsianti prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) mechanizmo, turinčio sudaryti vienodas galimybes gauti įperkamą vakciną nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 visiems, kam jos reikia, taip pat pasiūlė 400 mln. eurų garantijų.

Praeitą mėnesį PSO išsiuntė laišką savo 194 narėms, prašydama prisijungti prie programos COVAX – pasaulinės bendradarbiavimo platformos, kuria siekiama paspartinti COVID-19 vakcinų kūrimą, gamybą ir sudaryti visoms pasaulio šalims vienodas galimybes naudotis testais, gydymo metodais ir vakcinomis. COVAX sistemą bendrai įgyvendina vakcinacijos aljansas GAVI, Pasirengimo epidemijoms inovacijų koalicija (CEPI) ir PSO.

Šis mechanizmas turi padėti laboratorijoms pagaminti pakankamus kiekius vakcinų, kai jos bus sukurtos, taip pat užtikrinti, kad skiepai nuo koronaviruso būtų prieinami besivystančioms valstybėms.

„Šiandien Europos Komisija pranešė skirsianti apie 400 mln. EUR COVAX sistemai, sudarysiančiai sąlygas bendradarbiauti padedant mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims įsigyti būsimų vakcinų. Esu tikra, kad tai padės pasiekti mūsų tikslą – bendromis jėgomis įveikti šį virusą“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Praeitą savaitę Komisija pasirašė pirmąjį kontraktą su Britanijos farmacijos milžine „AstraZeneca“, kad užtikrintų galimybę įsigyti vakcinos visoms 27 ES narėms.

Be to, Briuselis tęsia derybas su kitomis laboratorijomis, siekdamas panašių susitarimų, kad europiečiams būtų parūpinta milijonai dozių potencialių vakcinų.

„Didelis ačiū @ES_Komisijai už jos indėlį į COVAX sistemą ir už tvirtą įsipareigojimų daugiašališkumui laikymąsi“, – per „Twitter“ parašė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS