ES ragina Izraelį paaiškinti savo puolimą Gazos Ruože | Diena.lt

ES RAGINA IZRAELĮ PAAIŠKINTI SAVO PUOLIMĄ GAZOS RUOŽE

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitarė sušaukti susitikimą su Izraeliu, kad jis paaiškintų savo veiksmus per puolimą Rafache, pranešė aukščiausias bloko diplomatas.

„Turime reikiamą vienbalsiškumą, kad paragintume sušaukti asociacijos tarybą su Izraeliu, skirtą aptarti padėtį Gazos Ruože“, – pareiškė ES užsienio reikalų įgaliotinis Josepas Borrellis.

Izraelis susilaukė tarptautinio smerkimo dėl smūgio, per kurį, anot Gazos Ruožo pareigūnų, žuvo 45 žmonės, kai dėl jo kilo gaisras, apėmęs perkeltų palestiniečių palapinių miestelį.

J. Borrellis pavadino šį smūgį keliančiu „pasibaisėjimą“ ir pažymėjo, kad tai įrodo, jog „Gazos Ruože nėra saugių vietų“.

Susitikimas su Izraeliu bus rengiamas pagal asociacijos susitarimą su ES. Ispanija ir Airija yra paraginusios ES peržiūrėti šį susitarimą dėl Izraelio puolimo Gazos Ruože.

Dedant diplomatines pastangas po karo įgyvendinti dviejų valstybių sambūviu pagrįstą sprendimą, ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį taip pat surengė derybas su savo kolegomis iš Saudo Arabijos, Jordanijos, Egipto, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) ir Kataro.

Palestinos valstybės sukūrimo klausimas praėjusią savaitę įgavo postūmį, kai Airija, Ispanija ir Norvegija pranešė, kad nuo gegužės 28 d. pripažins Palestinos valstybę.

Tačiau šis žingsnis išryškino susiskaldymą 27 šalių bloke, kuriam sunku pasiekti vieningą poziciją dėl karo Gazos Ruože.

Viena sritis, kurioje ES galėtų atlikti praktinį vaidmenį po karo, yra galimas Rafacho sienos perėjos iš Gazos Ruožo į Egiptą stebėjimas.

ES ministrai aptars galimybę atnaujinti 2007 m. sustabdytą misiją, skirtą stebėti šią perėją.

J. Borrellis sakė, kad gavo preliminarų ministrų pritarimą planuoti misiją.

Karą Gazos Ruože sukėlė spalio 7 d. surengtas beprecedentis palestiniečių smogikų grupuotės „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį, per kurį, oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo daugiau nei 1 170 žmonių, daugiausia civiliai.

Smogikai taip pat pagrobė 252 įkaitus, iš kurių 121 vis dar laikomas Gazos Ruože, įskaitant 37 asmenis, kurie, anot kariuomenės, yra negyvi.

Reaguodamas į ataką, Izraelis inicijavo atsakomąjį puolimą, per kurį „Hamas“ valdomame Gazos Ruože, pasak tenykštės Sveikatos apsaugos ministerijos, iki šiol žuvo mažiausiai 36 050 žmonių, taip pat daugiausia civiliai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jie gali paaiškinti ? Visas pasaulis ne akli ir ne kurti , mato ką išdarinėja Izraelio okupantai su nekaltais žmonėmis ,vaikais, tai atviras teritorijų okupavimas.

taigi

Kada okupantams vykdantiems genocidą bus įvestos sankcijos, kodėl USA agresoriui tiekia ginklus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS