Minimos penktosios Malaizijos lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos metinės | Diena.lt

MINIMOS PENKTOSIOS MALAIZIJOS LĖKTUVO NUMUŠIMO VIRŠ RYTŲ UKRAINOS METINĖS

  • 10

Praėjus lygiai penkeriems metams nuo tos dienos, kai virš Rytų Ukrainos raketa buvo numuštas Malaizijos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridęs lėktuvas, žuvusiųjų giminaičiai ir draugai trečiadienį renkasi prie memorialo Olandijoje.

Šeimos ėmė rinktis kelios valandos prieš numatytą metinių paminėjimo pradžią. Daugelis atvyksta susikibę už rankų, nešdami saulėgrąžų puokštes.

Per iškilmingą ceremoniją prie medžiais – po vieną kiekvienai aukai – apsupto memorialo bus perskaityti visų 298 keleivių ir įgulos narių, žuvusių 2014 metų liepos 17-ąją, vardai.

Memorialas yra netoli Amsterdamo Schipholio oro uosto, iš kurio lėktuvas pakilo skristi į Malaizijos sostinę Kvala Lumpūrą.

Tarp aukų buvo beveik 200 olandų, taip pat Malaizijos, Australijos, Kanados, Jungtinės Karalystės ir Belgijos piliečių.

Olandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) per ceremoniją pasakė kalbą.

M. Rutte, kreipdamasis į lėktuvo katastrofos aukų artimuosius, sakė, kad „visame pasaulyje šiandien jaučiamas sielvartas“.

„Teisingumas už žuvusiuosius tebėra mūsų bendras tikslas“, – sakė Nyderlandų ministras pirmininkas.

„Laimei, praėjusį mėnesį sugebėjome žengti naują ir svarbų žingsnį pirmyn. (Tikslo) dar nepasiekėme, bet žingsnis po žingsnio artinamės prie tiesos“, – pridūrė jis.

„Teisingumas bus pasiektas“

Praėjus penkeriems metams nuo lėktuvo numušimo, Nyderlandų tyrėjai nustatė, kad į „Boeing 777“ pataikė „žemė–oras“ tipo raketa „Buk“.

Atlikus atskirą baudžiamąjį tyrimą buvo padaryta išvada, kad raketų sistema buvo atvežta į Ukrainą iš Rusijos.

Praėjusį mėnesį Jungtinė tyrėjų komanda (JIT), kurią sudaro ekspertai iš Nyderlandų, Malaizijos, Australijos, Ukrainos ir Belgijos, pareiškė kaltinimus keturiems įtariamiesiems. Teismo procesas turi prasidėti kitų metų kovo mėnesį ir, prireikus, jis vyks nedalyvaujant kaltinamiesiems.

Vienas ukrainietis ir trys rusai kaltinami dėl savo vaidmens šioje tragedijoje.

Pasak JIT, net jei šie keturi vyrai patys nepaleido į lėktuvą raketos, jie prisidėjo prie paleidimo parengiamųjų darbų, todėl gali būti patraukti atsakomybėn.

Vienas iš įtariamųjų, Igoris Girkinas, yra buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pulkininkas, 2014 metais vadovavęs rusų ir separatistų pajėgoms Ukrainos Donecko srityje. Jam mestus kaltinimus jis neigia.

Likę trys įtariamieji yra Rusijos piliečiai Sergejus Dubinskis, dirbęs Rusijos karinėje žvalgyboje GRU, buvęs Rusijos elitinių specialiųjų pajėgų (specnazo) karys Olegas Pulatovas ir Ukrainos pilietis Leonidas Charčenka, vadovavęs separatistų pajėgoms Donecko srityje.

Rusija vadina jiems pareikštus kaltinimus „visiškai nepagrįstais“ ir pareiškė, kad tyrėjai rėmėsi „abejotina“ informacija bei ignoravo Maskvos pateiktus įrodymus, siekdami diskredituoti Rusiją.

„Nelaikome šito tyrimo objektyviu. Rusija nuo pat pradžių siūlėsi dalyvauti ir bendradarbiauti, kad išsiaiškintume, kas buvo atsakingas už šią siaubingą tragediją“, – trečiadienį pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Olena Zerkal pareiškė, kad „teisingumas bus pasiektas. Rusija tai žino“.

Antradienį JAV Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus pareiškė užuojautą katastrofos aukų šeimos nariams ir draugams. Ji paragino Maskvą „pasirūpinti, kad šiuo metu Rusijoje esantys asmenys, kuriems birželį iškėlė kaltinimus olandų prokurorai, būtų patraukti atsakomybėn“.

„Siaubinga diena“

Australijos premjeras Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jo vyriausybė „tebėra ryžtingai nusiteikusi patraukti atsakomybėn atsakinguosius už šį pasibaisėtiną incidentą“.

„Australija nepamiršo tos siaubingos dienos; tvirtai palaikome teisingumą, kurio nusipelnė aukos ir jų šeimos“, – pridūrė jis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) savo ruožtu paragino Maskvą bendradarbiauti su besitęsiančiu tyrimu.

„ES ragina Rusiją prisiimti savo atsakomybę ir pilnai bendradarbiauti su besitęsiančiu tyrimu“, – pareiškime sakė ji.

„ES yra visiškai įsitikinusi laukiančių teisinių procedūrų nepriklausomybe ir profesionalumu“, – pridūrė F. Mogherini.

Tuo metu Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas sakė esantis „dėkingas už pasaulinę paramą mūsų bendroms pastangoms... pasiekti teisingumą. Tęsime (tai) ir toliau“.

Vis dėlto Malaizijos parama tyrimui dėl numušto lėktuvo buvo suabejota po to, kai Malaizijos premjeras Mahathiras Mohamadas pareiškė, kad olandų vadovaujamos tarptautinės tyrėjų grupės sprendimas apkaltinti tris Rusijos ir vieną Ukrainos pilietį nužudymu dėl šios katastrofos yra „absurdiškas“ ir „politiškai motyvuotas“ žingsnis, nukreiptas prieš Maskvą. 

GALERIJA

  • Minimos penktosios Malaizijos lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos metinės
  • Minimos penktosios Malaizijos lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos metinės
  • Minimos penktosios Malaizijos lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos metinės
  • Minimos penktosios Malaizijos lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos metinės
  • Minimos penktosios Malaizijos lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos metinės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

Net malajų premjeras pripažino, kad tai chocholų darbas......o jie vis bando suversti ant rusų.

faktas

Kijevo fašistai kurie peversmo keliu atėjo į valdžia numušė lėktuvą. Tačiau JAV ir Europa tai žino ir jiems pataikauja. Juk jų tikslas nuolat kiršinti slavų tautą ir padaryti juos kaip Lietuva nuolatiniais priešais, kad nuolat laikyti įtampą regione.

Anonimas

kalta Ukraina ji numuse kur dispeceriai ka dingo kiek galima ant Rusijos patys numuse nacistu salis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS