ES rengia viršūnių susitikimą socialiniais klausimais, bet nesutarimų išlieka | Diena.lt

ES RENGIA VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMĄ SOCIALINIAIS KLAUSIMAIS, BET NESUTARIMŲ IŠLIEKA

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį bandys surasti bendrą pagrindą kovai su skurdu ir lygybės skatinimui Europoje po pandemijos, tačiau 27 valstybių narių pozicijos vis dar labai skiriasi.

24 iš 27 ES lyderių atvyks į Porto miestą Portugalijoje, kur rengiamas šis viršūnių susitikimas, pirmiausiai skirtas socialiniams klausimams.

Dėl priežasčių, susijusių su pandemija, tik vaizdo ryšiu dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) ir Maltos premjeras Robertas Abela.

„Socialinis viršūnių susitikimas“ penktadienį prasidės pilietinės visuomenės ir profesinių sąjungų atstovų konferencijomis su planuojamu Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) pasirodymu.

Susitikimo šeimininkas, Portugalijos premjeras Antonio Costa (Antoniju Košta) sakė, kad COVID-19 pandemija „akcentavo pavojingų darbo sąlygų ir lyčių nelygybės kainą ir, taip pat, būtinybę reguliuoti naujas darbo formas, tokias kaip darbas iš namų ir skaitmeninės platformos“.

Vėliau įvyks platesnis ES viršūnių susitikimas. Lyderiai iš pradžių susitiks prie pietų stalo aptarti kovos su pandemija naujienų, įskaitant JAV pasiūlymą netaikyti intelektinės nuosavybės teisių apsaugos vakcinoms nuo pandeminio koronaviruso, taip siekiant padėti besivystančioms šalims.

Diskusija dėl socialinių klausimų vyks šeštadienį, prieš vaizdo susitikimą su Indijos premjeru Narendra Modi (Narendra Modžiu).

Diskusijos ekonominiais klausimais centre bus neįpareigojamas Europos Komisijos pasiūlymas šalims siekti 78 proc. užimtumo iki 2030 metų, kiekvienais metais mokyti bent 60 proc. suaugusiųjų ir 15 milijonų sumažinti žmonių, susiduriančių su skurdo grėsme, skaičių.

Kilo tam tikra kontroversija dėl Vengrijos ir Lenkijos noro išbraukti iš galutinio pareiškimo bet kokias konkrečias formuluotes apie lytis ir lyčių lygybę, sakė diplomatai.

„Trūksta ambicijų“

Kairiųjų partijos organizavo atsakomąjį susitikimą ir šeštadieniui planuoja demonstracijas Porto gatvėse, nusivylusios tuo, kad viršūnių susitikimas apsiribos daugiausia kalbomis.

ES socialinių veiksmų planui „aiškiai trūksta ambicijų“, sakė Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas žmogaus teisių klausimais Olivier De Schutteris (Olivjė De Schuteris).

Pasak jo, 700 tūkst. žmonių Europoje kasnakt miega po atviru dangumi, o daugiau kaip 20 mln. darbuotojų gyvena skurde išaugus nepatikimų darbo kontraktų, kuriais naudojasi skaitmeninės maisto pristatymo ir taksi platformos, skaičiui.

Per pastaruosius vienus metus išaugo skurdas, ypač jaunimo ir pažeidžiamiausių darbuotojų, bet pandemija vis dėlto „atskleidė socialinių klausimų svarbą“ ES, naujienų agentūrai AFP sakė Bendrijos užimtumo komisaras Nicolas Schmitas (Nikolas Šmitas).

27 ES narės labai nesutaria dėl socialinių klausimų. Pietinės valstybės, tokios kaip Prancūzija, Italija, Ispanija ir Portugalija, yra pasiryžusios siekti ekonomiškai pažeidžiamų žmonių apsaugos.

Turtingosios šiaurinės šalys, nenorinčios atsisakyti savo sėkmingų nacionalinių modelių, ir rytinės valstybės, kurios baiminasi prarasti konkurencingumą, atsisako toliau eiti šiuo keliu.

„Geriausia vakcina“

Tačiau Europoje daug kas pasikeitė nuo euro zonos krizės laikų, kai Vokietija ir jos sąjungininkės privertė Graikiją ir Portugaliją imtis išlaidų mažinimo reformų mainais į paskolų paketus.

Pernai ES narės susitarė dėl 750 mlrd. eurų vertės ES ekonomikos atsigavimo plano, kuris daugiau paremtas tiesioginėmis išmokomis, o ne paskolomis, ir bus finansuojamas iš bendros visų Bendrijos narių paskolos.

N. Schmitas perspėjo, kad „mes jau matome (per didelio diržų veržimo) pasekmes“.

„Kylantis populizmas, skurdas, nedarbas. Mes supratome, kad receptai, ko gero, nebuvo pritaikyti. Manau, kad ši pamoka buvo išmokta“, – sakė jis.

Portugalų socialistas A. Costa ir kiti panašiai galvojantys lyderiai norėtų, kad Europa eitų dar toliau ir ES mastu suformuotų bendrą socialinę politiką, įskaitant minimalaus darbo užmokesčio nustatymą.

Šis pageidavimų sąrašas, dar vadinamas „socialiniu ramsčiu“, buvo paruoštas 2017 metais per panašų viršūnių susitikimą Švedijoje, praėjus metams po to, kai Bendriją išgąsdino populistų pakurstytas „Brexito“ referendumas.

Šios politikos įgyvendinimas „yra geriausia vakcina nuo nelygybės, baimės ir populizmo“, sakė A. Costa prieš viršūnių susitikimą.

Per vaizdo susitikimą su Indijos premjeru Narendra Modi (Narendra Modžiu) ES pareigūnai sakė, kad lyderiai susitars dėl ilgai įstrigusių derybų dėl prekybos su Indija atnaujinimo, Europai siunčiant žinutę Kinijai.

Tačiau dar neaišku, ar Naujasis Delis sušvelnins savo tradiciškai protekcionistinį požiūrį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS