ES ruošia naują sankcijų Minsko režimui paketą | Diena.lt

ES RUOŠIA NAUJĄ SANKCIJŲ MINSKO REŽIMUI PAKETĄ

Europos Sąjunga ruošiasi griežtinti sankcijas Minsko režimui už ilgiau kaip tris mėnesius besitęsiančias represijas prieš taikius protestuotojus, ketvirtadienį pareiškė krizių valdymo eurokomisaras Janezas Lenarčičius.

Po rugpjūčio 9-ąją įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai nepertraukiamai vadovaujantis autoritaras Aliaksandras Lukašenka, šalyje buvo „sulaikyta daugiau kaip 30 tūkst. žmonių, daugiau kaip 100 kalinių Europos Sąjungos pripažinti politiniais. Dokumentuota ne mažiau kaip 500 kankinimų atvejų, ne mažiau kaip keturi žmonės buvo nužudyti“, per Europos Parlamento plenarinį posėdį sakė J. Lenarčičius, kalbėdamas Bendrijos diplomatijos vadovo Josepo Borrellio vardu.

Kaip naujausią pavyzdį jis pateikė lapkričio 12-ąją įvykusį incidentą, kai 31-erių Romanas Bandarenka mirė dėl sunkios galvos traumos, kaip manoma, sukeltos civilius drabužius vilkėjusio milicijos pareigūno.

„Tai dar vienas žiaurių represijų, Baltarusijos valdžios vykdomų prieš taikiai protestuojančius savo pačios žmones, gėdingas rezultatas“, – pabrėžė komisaras.

J. Lenarčičius nurodė, kad Europos Komisija pradėjo „parengiamąjį darbą trečiam sankcijų paketui, papildysiančiam mūsų jau priimtas sankcijas 55 asmenims, atsakingiems už smurtines represijas ir rinkimų klastojimą“,.

„Kalbant apie vadinamąjį „Magnitskio įstatymą“, Komisija savo darbą atliko. Ji pateikė pasiūlymą [ES] Tarybai“, – sakė komisaras.

Jis pabrėžė, kad ES laikosi pozicijos, jog Baltarusijos prezidento rinkimai „nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi, o Lukašenka neturi demokratinio legitimumo“. J. Lenarčičius pridūrė, kad žmogaus teisių padėtis šioje šalyje toliau blogėja.

Anot eurokomisaro, „negali būti nebaudžiamumo už žmogaus teisių pažeidimus, panašius į mūsų stebimus Baltarusijoje“.

„Europos Sąjunga vadovauja žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos Baltarusijoje tarptautinei iniciatyvai“, – sakė J. Lenarčičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kaunietis

Po tu sankciju BALTARUSYJA stume I Rusijos gleby!

nordland

gincytinas klausimas, kur didesnis rezimas, ar baltarusijoje, ar briuselyje.

manyciau

atsakomasis veiksmas is Minsko puses neuztruks?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS