ES šalys sutarė dėl plano panaudoti pelną iš įšaldyto Rusijos turto Ukrainai apginkluoti | Diena.lt

ES ŠALYS SUTARĖ DĖL PLANO PANAUDOTI PELNĄ IŠ ĮŠALDYTO RUSIJOS TURTO UKRAINAI APGINKLUOTI

Europos Sąjungos valstybės narės trečiadienį pasiekė principinį susitarimą dėl plano, pagal kurį iš įšaldyto Rusijos centrinio banko turto gautas pelnas būtų panaudotas Ukrainai apginkluoti, pranešė pareigūnai.

Kovą 27 ES valstybių narių lyderiai susitarė teikti pasiūlymą, kuris, kaip tikimasi, leis Kyjivui kasmet skirti apie 3 mlrd. eurų (3,3 mlrd. JAV dolerių), tačiau diplomatai dar turėjo išsiaiškinti plano detales.

Socialiniame tinkle „X“ Belgija pranešė, kad ES ambasadoriai „iš esmės susitarė dėl priemonių, susijusių su ypatingomis pajamomis, gautomis iš Rusijos imobilizuoto turto“.

„Šie pinigai bus skirti Ukrainos atstatymui ir karinei gynybai Rusijos agresijos sąlygomis“, – po ES ambasadorių susitikimo paskelbė blokui rotacijos tvarka pirmininkaujanti Belgija.

„Negali būti stipresnio simbolio ir geresnio šių pinigų panaudojimo, kaip padaryti Ukrainą ir visą Europą saugesne vieta gyventi“, – pridūrė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

ES įšaldė maždaug 200 mlrd. eurų Rusijos centrinio banko turto bloke, kaip bausmę po to, kai Maskva 2022 metų vasarį įsiveržė į savo kaimynę.

Tiesiog konfiskuoti visus šiuos pinigus ir skirti juos Ukrainos atstatymo darbams nelaikoma išeitimi, nes tai galėtų sukrėsti tarptautines rinkas ir pakenkti eurui.

Tačiau vietoj to ES lyderiai susitarė dėl plano, pagal kurį būtų atsižvelgiama į palūkanas, gaunamas iš įšaldyto turto, kuris, jų teigimu, yra teisiškai pagrįstas, nepaisant Kremliaus įspėjimų, kad tai sukels „rimtų pasekmių“.

Pagal susitarimą, kuris turi būti pateiktas ES ministrams oficialiai patvirtinti, 90 procentų palūkanų bus pervesta į centrinį fondą, iš kurio finansuojami ginklai Ukrainai, tai yra Europos taikos priemonę, o 10 procentų bus pervesta į atskirą ES Ukrainos priemonę.

Maždaug 90 procentų ES įšaldytų lėšų saugoma Belgijoje įsikūrusioje tarptautinėje indėlių organizacijoje „Euroclear“.

Diplomatai teigė, kad pagal susitarimą Belgija sutiko siųsti Ukrainai visas iš pelno gautas mokestines pajamas, o tai buvo kliūtis derybose.

Tikimasi, kad 2024 metų Ukraina papildomai gaus 1,7 mlrd. eurų mokestinių pajamų.

Anot diplomatų, susitarta ir dėl to, kad „Euroclear“ mokestis už turto tvarkymą sumažintas dešimteriopai – iki 0,3 procento pelno.

Gairės: ES, įšaldytas Rusijos turtas, Ukraina, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS