ES sienų agentūra prie Suomijos sienos dislokuos 50 pasieniečių | Diena.lt

ES SIENŲ AGENTŪRA PRIE SUOMIJOS SIENOS DISLOKUOS 50 PASIENIEČIŲ

Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūra „Frontex“ ketvirtadienį pranešė išsiųsianti 50 pareigūnų padėti Suomijai, prie kurios rytinės sienos su Rusija pastaruoju metu plūsta migrantų srautai.

Be pasieniečių ir kitokio personalo, „Frontex“ nurodė išsiųsianti ir kitokios įrangos, pavyzdžiui, patrulinių automobilių „sustiprinti Suomijos sienos kontrolę“.

Agentūros pranešime nurodoma, kad pastiprinimas vietoje turėtų atsidurti „jau kitą savaitę“.

Suomija trečiadienį pranešė uždarysianti visus sienos su Rusija kontrolės punktus, išskyrus patį šiauriausiąjį, mat šiuo metu fiksuojamas staiga išaugęs reikalingų dokumentų neturinčių migrantų srautas.

Helsinkis pareiškė, kad dėl to yra kalta Maskva, o Suomijos premjeras Petteri Orpo apkaltino Rusijos valdžią „sistemingai ir organizuotai“ padedant migrantams patekti į šalies teritoriją.

Nors agentūros „Frontex“ vadovo Hanso Lejtenso pranešime Rusija konkrečiai nėra minima, jame teigiama, kad agentūra stiprina pagalbą Suomijai, kuri šiuo metu susiduria su „hibridiniais iššūkiais“.

„Šis bendradarbiavimas rodo, kad, susidūrus su sudėtingomis problemomis prie sienų, Europa yra vieninga ir teikia pagalbą apčiuopiamais veiksmais“, – pridūrė H. Leijtensas.

Šiuo metu 1,3 tūkst. km ilgio sieną su Rusija turinčios Suomijos pasienyje dirba 10 „Frontex“ pareigūnų.

Suomijos santykiai su kaimyne rytuose atšalo po pastarosios invazijos į Ukrainą, paskatinusios Suomija balandį prisijungti prie JAV vadovaujamo NATO aljanso.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS