ES smerkia D. Trumpo sprendimą trauktis iš JT ginklų pardavimo sutarties | Diena.lt

ES SMERKIA D. TRUMPO SPRENDIMĄ TRAUKTIS IŠ JT GINKLŲ PARDAVIMO SUTARTIES

  • 2

Europos Sąjunga šeštadienį perspėjo, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimas trauktis iš Jungtinių Tautų sutarties, reglamentuojančios ginklų pardavimą, pakenks tarptautinėms pastangoms kovoti su nelegalia prekyba ginklais.

„JAV sprendimas atšaukti savo parašą neprisidės prie nuolatinių pastangų skatinti skaidrumą tarptautinėje ginklų prekyboje, užkirsti kelią nelegaliai prekybai ir kovoti su (neteisėtu) konvencinių ginklų perdavimu“, – pareiškė ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

„ES ir toliau ragins visas valstybes, o ypač didžiąsias ginklų eksportuotojas ir importuotojas, kuo greičiau prisijungti prie Ginklų prekybos sutarties“, – pabrėžė ji.

D. Trumpas penktadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nebesilaikys 2013-ųjų tarptautinės sutarties, reglamentuojančios prekybą ginklais, pavadino ją „klaidinga“ ir grėsme JAV suverenumui.

Minimą JT sutartį pasirašė tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), bet Senatas jos taip ir neratifikavo. D. Trumpas žadėjo atšaukti savo pirmtako parašą.

F. Mogherini savo ruožtu pabrėžė, kad ES šį susitarimą, kuriuo siekiama reguliuoti ginklų srautus, patenkančius į konfliktų zonas, laiko svarbiu elementu, „prisidedančiu prie tarptautinių pastangų užtikrinti taiką, saugumą ir stabilumą“.

„Visos 28 šalys narės yra prisijungusios prie GPS (Ginklų prekybos sutarties) ir yra pasiryžusios siekti jos tikslų, visuotinio jo ratifikavimo ir įgyvendinimo“, – sakė Bendrijos diplomatijos vadovė.

2014-ųjų gruodį įsigaliojusi sutartis įpareigoja šalis registruoti tarptautinius ginklų perdavimus ir draudžia gabenti ginklus į užsienį tokiais atvejais, jei jie gali būti panaudoti vykdyti žmogaus teisių pažeidimus ar atakas prieš civilius.

Šią sutartį yra pasirašiusios 130 šalių, bet tik 101, įskaitant Prancūziją, Vokietiją ir Jungtinę Karalystę, ją yra ratifikavusi.

Tuo metu Kinija ir Rusija, kurios yra vienos didžiausių pasaulio prekeivės ginklais, sutarties nėra pasirašiusios. Dabar prie jų prisijungs ir JAV.

Minimas susitarimas dėl ginklų taikomas prekybai tankais, šarvuočiais, didelio kalibro artilerijos sistemomis, koviniais lėktuvais ir sraigtasparniais, karo laivais, raketomis ir reaktyvinės artilerijos sistemomis, taip pat mažo kalibro ir pėstininkų ginklais.

„Nereguliuojama prekyba ginklais ir toliau kelia dideles kančias daugelyje pasaulio dalių, kurstydama konfliktus, terorizmą ir organizuotą nusikalstamumą“, – pareiškė F. Mogherini.

D. Trumpas anksčiau jau pasitraukė iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos, kurį yra pasirašiusios dauguma pasaulio valstybių.

JAV vadovas taip pat pasitraukė iš daugiašalio branduolinio susitarimo, kuriuo siekiama neleisti Iranui pasigaminti branduolinių ginklų, ir iš Šaltojo karo laikų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija.

ES savo ruožtu pasmerkė visus šiuos Vašingtono žingsnius, apkartinusius transatlantinius ryšius bei santykius tarp JAV ir jų NATO sąjungininkių Europoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

juk

aisku tik 1 kad si marionete kaip ruporas atkartoja sionisto pompeo norus juk zydai visai uzvalde jav....

ALGIS

Nesunku nuspėti ką linki šis beprotis , išstodamas iš visų didžiausių , karo gręsmę , GINKLAVIMASI , ekologiją reuliuojančių sutarčių VISKAS , KAS BUVO PADARYRA GERA , EINA ŠUINIUI PO UODEGA .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS