ES stiprina savo įgaliojimus kovoti su nesąžininga konkurencija | Diena.lt

ES STIPRINA SAVO ĮGALIOJIMUS KOVOTI SU NESĄŽININGA KONKURENCIJA

Europos Sąjungos įstatymų leidėjai ketvirtadienį pritarė naujiems įgaliojimams, leidžiantiems tikrinti užsienio investicijas ir neleisti valstybių remiamoms bendrovėms nesąžiningai skverbtis į ES rinką.

Įsigaliojus naujoms taisyklėms ES konkurencijos institucijos gaus naują galimybę tikrinti užsienio bendroves, siekiančias perimti ES įsikūrusias įmones arba viešųjų pirkimų sutartis.

Nors teisės akte Kinija nėra minima, taisyklės priimtos metu, kai ES santykiai su jos didžiausia prekybos partnere yra itin blogi, todėl manoma, kad jos iš esmės yra nukreiptos prieš Pekiną.

Galutinį teisės akto tekstą derino Europos Parlamento, Europos Komisijos nariai ir Prancūzijos derybininkai. Paryžius pusmetį pirmininkavo ES iki liepos 1 dienos.

„Baigiame Prancūzijos pirmininkavimą pasiekę susitarimą dėl mūsų pasiūlymo dėl užsienio subsidijų“, – tviteryje rašė už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos narė Margrethe Vestager (Margretė Vestager).

„Tai teisingumas. Mes kontroliuojame valstybės pagalbą Europos Sąjungoje, o dabar norime užtikrinti, kad Europos ekonomikai nepakenktų užsienio subsidijos“, – pridūrė ji.

Dabar dokumento tekstą turi galutinai ratifikuoti 27 ES valstybės narės, jis taip pat turi būti patvirtintas Europos Parlamento plenarinėje sesijoje, kur pasipriešinimas mažai tikėtinas.

Pasak M. Vestager, atsižvelgiant, jog Komisijai reikės laiko surinkti už šią kontrolę atsakingus darbuotojus, priemonė turėtų įsigalioti tik 2023 metų viduryje.

Įsigaliojus naujoms taisyklėms, valstybės remiamų užsienio bendrovių, siekiančių įsigyti ES įmonių, kurių metinė apyvarta viršija 500 mln. eurų, veiklą, tirs įtakinga bloko antimonopolinė institucija.

Be to, bus pradėti valstybės pagalbos tyrimai dėl subsidijų gaunančių bendrovių, kurios dalyvauja konkursuose dėl didelių viešųjų pirkimų sutarčių Europoje, pavyzdžiui, geležinkelių ar telekomunikacijų srityje, kurių vertė viršija 250 mln. eurų.

Prireikus Briuselis galės taikyti korekcines priemones galimiems konkurencijos tvarkos neatitikimams ištaisyti, o kai kuriais atvejais net uždrausti susijungimą ar viešojo pirkimo sutarties sudarymą su atitinkama įmone.

„Susitarimas dėl šios naujos priemonės suteiks galimybę kovoti su nesąžininga konkurencija iš šalių, kurios teikia milžiniškas subsidijas savo pramonei“, – pareiškė Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as (Briuno Le Meras).

„Tai svarbus žingsnis siekiant apsaugoti mūsų ekonominius interesus“, – pridūrė jis.

Siekdama atremti kaltinimus dėl protekcionizmo, ES taip pat įsipareigoja toliau siekti griežtesnių tarptautinių taisyklių dėl konkurenciją iškraipančių subsidijų, ypač vykdant Pasaulio prekybos organizacijos reformą.

Amerikos prekybos rūmai Europos Sąjungoje, kuriems pritaria panašios Pietų Korėjos, Indijos, Australijos ir Japonijos asociacijos, išreiškė abejonių dėl įstatymo, sakydami, kad dėl jo atsiras daugiau biurokratizmo ir teisinio netikrumo.

Anksčiau šį mėnesį paskelbtame pareiškime įspėjama, kad naujoji taisyklė užkrauna „didelę administracinę naštą tiek ES, tiek ne ES įmonėms, nes nustatomos daug apimančios reikalavimo informuoti nuostatos ir ilgi tikrinimo terminai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS