ES susirūpinimą kelia didelis dezinformacijos lygis „X“ platformoje | Diena.lt

ES SUSIRŪPINIMĄ KELIA DIDELIS DEZINFORMACIJOS LYGIS „X“ PLATFORMOJE

Europos Sąjungos bandomosios analizės metu išnagrinėtoje internetinėje platformoje „X“, kuri anksčiau buvo žinoma kaip „Twitter“, dezinformacijos dalis yra didžiausia iš visų tarptautinių socialinių tinklų, antradienį pranešė viena aukščiausio rango pareigūnė.

Tris mėnesius trijose ES valstybėse narėse – Ispanijoje, Lenkijoje ir Slovakijoje – vykdyta analizė atskleidė, kad „X“ gerokai atsilieka nuo ES praktikos kodekso dėl kovos su dezinformacija standartų, sakė Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja Vera Jourova.

„Twitter“ buvo viena iš dešimčių bendrovių, valdančių socialinės žiniasklaidos tinklus, kurios pasirašė savanorišką praktikos kodeksą, kai jis buvo pradėtas taikyti 2018 metais. Tačiau po to, kai bendrovę perėmė JAV magnatas Elonas Muskas (Ilonas Maskas), kuris ją pervadino į „X“, bendrovė pasitraukė iš šio ES kodekso.

„X“, buvusi „Twitter“, kuri jau nebėra koduojama, yra platforma, kurioje klaidingų ir dezinformuojančių pranešimų santykis yra didžiausias“, – sakė V. Jourova.

Ji kalbėjo po to, kai 44 bendrovės, vis dar pasirašiusios praktikos kodeksą, tarp jų „Facebook“ valdančioji „Meta“, „YouTube“ savininkė „Google“ ir Kinijai priklausanti „TikTok“, pateikė pirmąsias išsamias kodekso laikymosi ataskaitas.

Nors kodeksas yra savanoriškas, jo aspektai yra naujojo ES teisės akto, vadinamo Skaitmeninių paslaugų įstatymu, kuris įsigaliojo praėjusį mėnesį ir už kurio pažeidimus įmonėms gresia didžiulės baudos, siekiančios iki 6 proc. tarptautinės apyvartos.

„E. Muskas žino, kad palikęs praktikos kodeksą neišvengs kaltinimų, nes dabar Skaitmeninių paslaugų įstatymas yra visiškai įgyvendinamas“, – sakė pareigūnė.

„Mano žinutė „Twitter“ yra tokia: privalote laikytis šio griežto įstatymo. Mes stebėsime, ką darote“, – įspėjo ji.

Europos Sąjungos kova su dezinformacija įgavo svarbą, nes išaugo informuotumas apie Rusijos bandymus paveikti Europos viešąją nuomonę karo Ukrainoje fone. Briuselis siekia, kad interneto platformos stengtųsi pažaboti dezinformaciją prieš kitų metų birželį vyksiančius ES rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

faktas

Kuo pati dvokia ES tuo tepa kitus.

Flurona [TRUMP 2024]

Man susirūpinimą kelia didelis dezinformacijos lygis pagrindinėje žiniasklaidoje. ES susirūpinimą kelia didelis žodžio laisvės lygis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS