ES susitarė apriboti kai kurių ukrainietiškų žemės ūkio produktų importą | Diena.lt

ES SUSITARĖ APRIBOTI KAI KURIŲ UKRAINIETIŠKŲ ŽEMĖS ŪKIO PRODUKTŲ IMPORTĄ

  • 0

Europos Sąjungos valstybės narės ir europarlamentarai trečiadienį pasiekė susitarimą apriboti kai kurių ukrainietiškų grūdų rūšių neapmuitintą importą, kuris buvo leistas prasidėjus Rusijos invazijai, tačiau sukėlė didelius ūkininkų protestus daugelyje bloko šalių.

Susitarimu vieneriems metams pratęsiamas 2022 metais suteiktas atleidimas nuo muitų, tačiau į sąrašą produktų, kuriems taikomos apsaugos priemonės, neleidžiančios pigiam importui užtvindyti rinkos, įtraukiamos avižos, kartu su kiaušiniais, paukštiena ir cukrumi.

Kviečiai ir miežiai į šį sąrašą įtraukti nebus.

Europos Parlamentas pranešime spaudai teigė, kad šiuo reglamentu numatomas skubus nevaržomo neapmuitinto importo stabdymas paukštienai, kiaušiniams ir cukrui, taip pat avižoms, kukurūzams, kruopoms – grūdams be išorinio lukšto – ir medui.

27 valstybių blokas muitų tarifus Ukrainos eksportui panaikino siekdamas padėti išlaikyti šalies ekonomiką prasidėjus Rusijos invazijai.

Praėjus daugiau nei dvejiems plataus masto karo metams ES šalių ūkininkai skundžiasi, kad pigus importas iš Ukrainos gamintojų, kuriems netaikomos griežtesnės bloke galiojančios taisyklės, pavyzdžiui, dėl gyvūnų gerovės, numuša jų kainas. Šis klausimas daugybėje bloko šalių išprovokavo didelius ūkininkų protestus.

Ūkininkų nepasitenkinimas

Lenkijos ūkininkai, pykdami dėl importo iš karo draskomos kaimynės, blokuoja pasienyje su Ukraina esančius kontrolės punktus, o šią savaitę protestus išplėtė iki vakarinės sienos su Vokietija.

Kiek anksčiau Europos Komisija pasiūlė nuo birželio dar vieneriems metams pratęsti neapmuitintą ukrainietiškų produktų įvežimą, tačiau su apsauginėmis priemonėmis, kad dėl importo nebūtų mažinamos vietinių kiaušinių, paukštienos ir cukraus kainos.

Šiems produktams būtų taikomas vadinamasis avarinis stabdis, kad importas neviršytų 2022 ir 2023 metų vidutinių apimčių.

Praėjusį mėnesį ES valstybės narės pritarė šiam pasiūlymui, tačiau vėliau Europos Parlamentas paragino į ribojamų produktų sąrašą įtraukti grūdus ir medų, todėl prasidėjo naujas derybų raundas.

Patikslintame pasiūlyme ataskaitinis laikotarpis taip pat pratęstas vieneriais metais – nuo 2021 iki 2023 metų.

Šios nuolaidos padarytos likus trims mėnesiams iki EP rinkimų. Tikimasi, kad per juos nemažai paramos sulauks kraštutinių dešiniųjų partijos, kurios savo rinkimų kampanijose plačiai naudojasi ūkininkų nepasitenkinimu.

Be to, prisidėdama prie empatiškos reakcijos į ūkininkų vargus, EK vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) penktadienį, po derybų su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku, nurodė, kad Briuselis taip pat svarsto galimybę apriboti Rusijos žemės ūkio produktų importą.

Europarlamentarai taip pat „pasiekė, kad Komisija tvirtai įsipareigotų imtis veiksmų, jei padidės Ukrainos kviečių importas“, pranešė Parlamentas.

Prancūzijos vyriausybės šaltinis antradienį sakė, kad „dirbama prie to, kad Ukrainos žemės ūkio produktai galėtų grįžti į savo pirmines rinkas Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, į kurias patekimas dėl konflikto buvo šiek tiek suvaržytas, kad jie neliktų užblokuoti Europoje“.

Gairės: ES, apribojimai, ukrainietiški žemės ūkio produktai, importas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS