ES susitarė imtis priemonių prieš Turkiją dėl dujų gręžinių prie Kipro | Diena.lt

ES SUSITARĖ IMTIS PRIEMONIŲ PRIEŠ TURKIJĄ DĖL DUJŲ GRĘŽINIŲ PRIE KIPRO

Europos Sąjunga pirmadienį susitarė nubausti Turkiją už gręžinius netoli Kipro krantų, nors Ankara buvo ne kartą perspėta tokios veiklos nevykdyti.

ES sustabdys aukšto lygio dialogą su Turkija, įšaldys derybas dėl aviacijos sutarties ir nurėš 145,8 mln. eurų nuo pasirengimo stojimui į Bendriją finansavimo fondo 2020 metams.

Bloko užsienio reikalų ministrai taip pat paliepė Europos Komisijai toliau planuoti galimas finansines sankcijas prieš gręžimo darbus vykdančius subjektus.

Be to, Europos investicijų bankas (EIB) paprašė iš naujo išnagrinėti sąlygas dėl finansinės pagalbos teikimo Ankarai.

ES praeitą mėnesį perspėjo Turkiją, kad jai gresia sankcijos, jeigu nebus nutrauktas „neteisėtas“ gręžimas Kipro išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Praeitą savaitę diplomatai pradėjo tartis, kokių priemonių imtis.

Stambių dujų telkinių atradimas Viduržemio jūros rytinėje dalyje įžiebė aštrų ginčą tarp ES nario Kipro ir Turkijos.

Ankara pasiuntė du gręžimo laivus netoli Kipro krantų, nors ES perspėjo to nedaryti.

Kipro sala yra padalyta į Kipro Respubliką ir šiaurinį trečdalį užimančią  vadinamąją Šiaurės Kipro turkų respubliką, Ankaros kariuomenės kontroliuojamą nuo 1974 metų, kai Turkijos pajėgos buvo pasiųstos į salą reaguojant į graikų surengtą karinį perversmą.

Įtampa dėl gręžimo dujų telkiniuose tikriausiai nulėmė taikos derybų žlugimą 2017 metais, sako ekspertai.

Nors derybos dėl salos pakartotinio suvienijimo nebuvo atnaujintos, Kipras pradeda dujų ir naftos telkinių žvalgymą išduodamas licencijas.

„Ryžto nepaveiks“

Turkija antradienį savo ruožtu pareiškė, kad ES priemonės jos gręžimo operacijų Viduržemio jūros rytinėje dalyje „niekaip“ nepaveiks.

„Išvados, priimtos [ES ministrų]... niekaip nepaveiks Turkijos ryžto toliau vykdyti angliavandenilių [telkinių žvalgymo] veiklą Viduržemio jūros rytinėje dalyje“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ministerija apkaltino ES „išankstiniu nusistatymu ir šališkumu“, nes Bendrijos pareiškime neminimas turkiškoji Kipro dalis, „turinti lygias teises į salos gamtinius išteklius“.

URM pridūrė, kad ES užsiima „nekonstruktyviu elgesiu“, užuot „skatinus abi puses suartėti angliavandenilių išteklių klausimu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kad tik turkai supykę neišstotų iš NATO ir nesusidėtų su rusais. Va tada tai būtų žvengo...

Nigga

Šiaurės Kipras yra Turkijos tai jie savo vandenyse ką nori tą daro. Ne snargliuotu geiropieciu reikalas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS