ES sutarė dėl griežtesnių sankcijų Baltarusijai | Diena.lt

ES SUTARĖ DĖL GRIEŽTESNIŲ SANKCIJŲ BALTARUSIJAI

  • 1

Europos Sąjungos narės trečiadienį sutarė sugriežtinti sankcijas Baltarusijai už pagalbą Rusijai tęsiant plataus masto karą Ukrainoje ir už Minsko susidorojimą su opozicija, pranešė pareigūnai.

Blokui pirmininkaujanti Ispanija pranešė, kad ES ambasadoriai posėdyje pritarė naujoms priemonėms Be kita ko, į juodąjį sąrašą bus įtraukta daugiau Baltarusijos pareigūnų. Jiems bus įvestas kelionių draudimas ir įšaldytas jų turtas, esantis Bendrijoje.

Keli Europos diplomatai naujienų agentūrai AFP sakė, kad naujomis sankcijomis daugiausia siekiama apriboti dvejopo naudojimo įrangos, kuri gali būti naudojama mūšio lauke, naudojimą ir sustabdyti aviacijos dalių išvežimą į Baltarusiją.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka yra artimiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ir leido, kad jo šalies teritorija būtų naudojamasi kaip Maskvos puolimo Ukrainoje placdarmu.

ES jau yra paskelbusi kelis sankcijų paketus Minskui dėl A. Lukašenkos režimo represijų prieš opoziciją nuo 2020-ųjų ir karo Ukrainoje.

Jos apima Baltarusijos vadovo ir jo šeimos narių įtraukimą į juodąjį sąrašą.

Nuo metų pradžios ES valstybės ginčijosi dėl sankcijų Baltarusijai sugriežtinimo, siekdamos suderinti jas su Rusijai taikomomis priemonėmis.

Šį žingsnį stabdė nesutarimai dėl kai kurių šalių raginimų išbraukti trąšų gamintojus iš juodojo sąrašo, kilus nerimui dėl pasaulinio aprūpinimo maistu saugumo.

Pareigūnai skundžiasi, kad, nesugriežtinus sankcijų Baltarusijai, lieka didelė spraga ES baudžiamosiose priemonėse prieš Maskvą, nes į Rusiją iš kaimyninės šalies gali būti nukreipiamos sankcionuotos prekės.

Vienas diplomatas sakė, kad trečiadienį pasiektas susitarimas dėl sankcijų, kurios bus oficialiai patvirtintos artimiausiomis dienomis, yra pirmas žingsnis ir kad vėliau šiais metais gali būti daugiau diskutuojama dėl tolesnių priemonių Baltarusijos atžvilgiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

virgis

o baltarusijos opozicija dziaugiasi kad sankciju nesugrieztino juk tai naudinga rezimui,reiskias opozicija dirba rezimui,svetlana viesai pareiske savo pozicija ne kad nugalet rezima bet kuo maziau sankciju butu.kazkokia kesista opozicija jums tai neatrodo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS