ES Tarybai pirmininkaujanti Belgija: JAV prezidento rinkimai išbandys demokratijos pamatus | Diena.lt

ES TARYBAI PIRMININKAUJANTI BELGIJA: JAV PREZIDENTO RINKIMAI IŠBANDYS DEMOKRATIJOS PAMATUS

  • 6

Europos Sąjungos Tarybai rotacijos principu pirmininkaujanti Belgija antradienį įspėjo, kad lapkričio mėnesį vyksiantys JAV prezidento rinkimai bus demokratijos pamatų išbandymas.

Belgijos ministras pirmininkas Alexander'as De Croo (Aleksandras De Kro) pažymėjo, kad 2024 metais, labiau nei bet kada anksčiau, JAV klausimas yra labai svarbus Europai.

„Jei 2024-ieji vėl sugrąžins principą „Pirmiausia – Amerika“, tai iš tiesų labiau nei bet kada anksčiau reikš, kad „Europa yra viena“, – teigė jis, paminėdamas ankstesnį JAV eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) devizą.

Jis kalbėjo kreipdamasis į Europos Parlamentą praėjus vos kelioms valandoms po to, kai D. Trumpas iškovojo triuškinamą pergalę Ajovos sueigose, kuriomis pradėtas Respublikonų partijos kandidato į prezidentus išrinkimo procesas.

2017– 2021 metais, valdant D. Trumpui, ES ir Vašingtono santykiai buvo pašliję. Tai lėmė nesibaigiantys transatlantiniai ginčai dėl prekybos, saugumo ir karinio bendradarbiavimo, kurie pakirto tarpusavio pasitikėjimą ir susilpnino ryšius.

Belgijos premjeras pažymėjo, kad D. Trumpo pergalės lapkričio mėnesį atveju ES valstybės narės turės išmokti būti savarankiškesnės.

„Mes, europiečiai, turėtume nebijoti šios perspektyvos. Turėtume ją priimti“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie birželio mėnesį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, A. de Croo sakė, kad tai „metai, kai bus išbandytos mūsų demokratijos ir laisvės“.

„Ne tik rinkimuose į šiuos rūmus, bet ir į JAV Kongresą bei JAV prezidento postą“, – nurodė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

MMM

USA valdo visiski sukrioseliai ,visiskai kaip SSSR. SSSR zlugo, tai jau zlunga ir amerika...USA misios.

Didžiausia demokratija

Kai pasirinkimas tik iš dviejų galimų:)

ano

fonderblad nevaldys eurozmoniu o varo pas blynbida rusiuot musulnigerius kuriuos teks grazunti i savo zemes '''
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS