ES teismas skyrė baudą Vengrijai už prieglobsčio įstatymų nesilaikymą | Diena.lt

ES TEISMAS SKYRĖ BAUDĄ VENGRIJAI UŽ PRIEGLOBSČIO ĮSTATYMŲ NESILAIKYMĄ

  • 1

Aukščiausias Europos Sąjungos teismas Vengrijai skyrė vienkartinę 200 mln. eurų baudą ir įpareigojo kasdien mokėti dar po 1 mln. eurų už tai, kad Budapeštas nesilaiko bloko prieglobsčio įstatymų ir neteisėtai deportuoja migrantus.

Bauda ir nuobaudos skirtos dėl to, kad Budapeštas sąmoningai vengia laikytis Europos Sąjungos teisės aktų, nepaisant 2020 metų sprendimo, pagal kurį jis privalo vykdyti tarptautines prieglobsčio prašytojams taikomas procedūras, pareiškė Europos Teisingumo Teismas (ETT).

„Kadangi šis įsipareigojimų nevykdymas yra beprecedentis ir itin rimtas Europos Sąjungos teisės pažeidimas, Teismas nurodo Vengrijai sumokėti 200 mln. eurų vienkartinę sumą ir [mokėti] vieno milijono eurų baudas už kiekvieną pavėluotą dieną“, – sakoma Teismo pareiškime.

Vengriją valdo ministro pirmininko Viktoro Orbano dešiniųjų partija „Fidesz“, pelniusi pergalę praėjusį savaitgalį įvykusiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Tačiau parama jai – 47,4 proc. balsų – buvo mažesnė nei anksčiau.

V. Orbanas ir jį remiantys rinkėjai nepritaria tam, kad Vengrija įsileistų prieglobsčio prašytojus, nors pagal ES ir tarptautinius įstatymus šalis privalo laikytis normų dėl kiekvieno prašymo suteikti prieglobstį apsvarstymo.

Budapeštas ir toliau riboja migrantų galimybes oficialiai prašyti prieglobsčio ir neužtikrina jų teisės likti Vengrijoje, kol nagrinėjami jų prašymai, teigė Teismas.

Todėl Teismas patenkino Europos Komisijos prašymą skirti Vengrijai baudą, teigdamas, kad Vengrija eina keliu, kuriuo „rimtai pažeidžiamas solidarumo ir teisingo atsakomybės pasidalijimo tarp valstybių narių principas“.

V. Orbanas netrukus pasmerkė jo šaliai skirtą daugiamilijoninę baudą.

„ETT sprendimas skirti Vengrijai 200 mln. eurų baudą ir dar 1 mln. eurų per dieną (!!!) už Europos Sąjungos sienų apsaugą kelia pasipiktinimą ir apskritai yra nepriimtinas“, – socialiniame tinkle „X“ parašė nacionalistų premjeras. Jis pridūrė, kad „neteisėti migrantai Briuselio biurokratams yra svarbesni už jų pačių Europos piliečius“.

ES valstybės narės iki gruodžio turi pateikti nacionalinius planus dėl 2026 metais įsigaliosiančių naujų prieglobsčio taisyklių taikymo.

Pagal šias taisykles prieglobsčio suteikimo procedūros bus greitesnės.

Taip pat būtų pagreitinta asmenų, kuriems nesuteikiamas prieglobstis, deportavimo procedūra.

Bus įkurti nauji pasienio centrai, kur neteisėti migrantai lauks, kol bus išnagrinėti jų prieglobsčio prašymai.

Pagal naująsias taisykles taip pat reikalaujama, kad kitos ES šalys priimtų tūkstančius prieglobsčio prašytojų iš tokių tranzitinių valstybių kaip Italija ir Graikija.

Alternatyva valstybėms, jei jos atsisakytų priimti migrantus, būtų pinigai ar kiti ištekliai, skiriami spaudimą patiriančioms šalims.

Vengrija pasmerkė šias naujas taisykles, ypač paskutinį punktą, teigdama, kad jos griežtas požiūris saugo Europos Sąjungą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Saunuoliai Vengrai,neleidzia i savo sali teroristu ir visokiu kitu atmatu. Nenori,kad taptu kaip Svedijoje kur vietiniai zmones bijo is namu iseiti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS