ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį aptars A. Navalno klausimą | Diena.lt

ES UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAI PIRMADIENĮ APTARS A. NAVALNO KLAUSIMĄ

Europos Sąjungos Tarybos sausio 25 dienos užsienio reikalų darbotvarkėje bus Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno suėmimo sugrįžus į Rusiją klausimas, penktadienį pranešė aukšto rango ES pareigūnas.

„Vyriausiasis įgaliotinis (ES užsienio reikalams Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) kelia rusų opozicionieriaus A. Navalno klausimą. Paskelbtas jo pareiškimas, kuriame jis pareikalavo nedelsiant ir besąlygiškai aptarti A. Navalno padėtį“, – sakė šaltinis, susipažinęs su kitą pirmadienį vyksiančio Tarybos susitikimo darbotvarke, žurnalistams.

Atsakydamas į klausimą apie papildomų sankcijų Rusijai dėl A. Navalno suėmimo galimybę šaltinis nurodė, kad po A. Navalno apnuodijimo ES jau įvedė sankcijas dėl  cheminio ginklo panaudojimo, pažeidžiančio atitinkamą konvenciją.

„Naujo sankcijų pasiūlymo kol kas nėra. Ministrų diskusija bus skirta bendrai esamai padėčiai“, – paaiškino jis.

Paprašytas pakomentuoti J. Borrelio vizito į Rusiją perspektyvą su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Europos pareigūnas pranešė, kad „atskirų šalių nuomones apie padėtį dėl A. Navalno skiriasi“, ir tai yra logiška, todėl ES diplomatijos vadovas pabandys bendrai įvertinti veiksmus, taip pat ir dėl susidariusios padėties įtakos jo numatomam vizitui į Maskvą.

Į kitą klausimą, susijusį su J. Borrelio vizitu į Maskvą, šaltinis atsakė, kad yra „yra kvietimas, yra vizito planai, bet datų nėra“. Pasak jo, pirmadienį vyksiančiame ES užsienio ministrų susitikime datos klausimas nebus keliamas.

Tačiau su žurnalistais kalbėjęs pareigūnas išsisuko nuo atsakymo į klausimą, ar J. Borrelis Maskvoje ketina bandyti susitikti su A. Navalnu. Jis paaiškino, kad vizitas skirtas ES ir Rusijos santykiams apskritai, o ne A. Navalno atvejui.

A. Navalno sąjungininkai planuoja šeštadienį surengti demonstracijas dešimtyse miestų Kremliaus kritikui paremti. A. Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną Šeremetjevo oro uoste, sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur beveik penkis mėnesius gydėsi po apnuodijimo sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina prezidentą Vladimirą Putiną įsakius Rusijos saugumo tarnyboms jį nunuodyti. Kremlius tai kategoriškai neigia.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

SUSIRINKS TIKIE, KAIP ANŪKĖLIS IR...

nutars: Rudsijoje uždrausti teisti ir sodinti kriminalinius nusikaltėlius. Visokias Europos sąjungos šalių šiukšles, kaip Navalnas, siųsti į Lietuvą...ji jau turi patirties kaip elgtis su tokiomis šiukšlėmis - jų per visą nepriklausomybės laikotarpį turėjo daug...

gerai

tiems taip vadinamiems uzsienio reikalu ministrams kai gali patys prisigalvoti sau darbo. Ir ko gero dar pinigus uz tai gauna.

Buki vatnikai

Bukiems smegenu isplautiems rusu vatnikams ne gyvenimas. Ir draugu neliko, kaa rusus myletu, ir guvenimas rusijoje tampa kaio afrikoje, ir rusu tauta bukeja. Telieka tiketi putinu ir sventu kirilu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS