ES žada 600 mln. eurų paramą aprūpinimo maistu saugumui Afrikai ir kitoms šalims | Diena.lt

ES ŽADA 600 MLN. EURŲ PARAMĄ APRŪPINIMO MAISTU SAUGUMUI AFRIKAI IR KITOMS ŠALIMS

Europos Sąjunga antradienį pažadėjo papildomai skirti 600 mln. eurų, kad padėtų pažeidžiamoms šalims spręsti dabartinę apsirūpinimo maistu krizę, kurią paaštrino Rusijos invazija į Ukrainą.

150 mln. eurų numatyta tiesioginei humanitarinei pagalbai Afrikos, Karibų ir Ramiojo vandenyno (AKR) šalims, o 350 mln. eurų atiteks paramai tvariai maisto gamybai ir maisto sistemų atsparumui ilguoju laikotarpiu. Dar 100 mln. eurų numatyta makroekonominei paramai per TVF Skurdo mažinimo ir augimo fondą.

„Rusijos agresijos karas daro didelę ir beprasmę žalą ne tik Ukrainos gyventojams, bet ir pažeidžiamiausiems pasaulio gyventojams“, – sakė Europos Komisijos vadovė Ursula von del Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Rusija vis dar blokuoja milijonus tonų itin reikalingų grūdų. Siekdami padėti savo partneriams, sutelksime dar 600 mln. eurų, kad būtų išvengta maisto krizės ir ekonominio sukrėtimo“, – sakė ji.

Vakarai ir Ukraina kaltina Maskvą blokuojant itin svarbų grūdų eksportą per Juodąją jūrą, ir taip spaudžiant Vakarus padaryti Rusijai nuolaidų, kad būtų išvengta bado grėsmės.

Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį pavadino Rusijos vykdomą blokadą „tikru karo nusikaltimu“ ir perspėjo Maskvą, kad ji turės atsakyti, jei ir toliau stabdys grūdų eksportą.

ES remia Jungtinių Tautų tarpininkavimo pastangas, Ukrainai, Rusijai ir Turkijai siekiant susitarimo dėl grūdų išvežimo, tačiau kol kas pažangos pasiekti nepavyko.

Briuselis bando didinti eksportą iš Ukrainos geležinkeliais, tačiau jų pajėgumai yra nepakankami, kad būtų galima išvežti didesnę dalį Ukrainoje įstrigusių grūdų atsargų.

 

 

Gairės: karas Ukrainoje, Europos Sąjunga, Afrika, Ursula von del Leyen
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS