ESBO rekomenduoja anuliuoti Baltarusijos prezidento rinkimus | Diena.lt

ESBO REKOMENDUOJA ANULIUOTI BALTARUSIJOS PREZIDENTO RINKIMUS

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) rekomenduoja anuliuoti ginčytinus prezidento rinkimus Baltarusijoje ir pakartoti balsavimą stebint tarptautiniams stebėtojams. „Yra daugybė įrodymų, kad 2020 metų rugpjūčio 9-ąją vykę rinkimai buvo suklastoti“, - sakoma ketvirtadienio vakarą Vienoje paskelbtame ESBO pranešime.

Tuo metu Minsko vyriausybė nepripažįsta ESBO pateiktų rekomendacijų ir nelaiko tos ataskaitos teisine išvada, pareiškė Baltarusijos ambasadorius Austrijoje Andrejus Dapkiūnas.  

„Baltarusijos valdžia nelaiko pateikto dokumento teisine išvada, pagrįsta visų prieinamų faktų ir aplinkybių analize, nesutinka su jo išvadomis ir nemano esanti įpareigota laikytis jame pateiktų  rekomendacijų“, – sakė diplomatas ketvirtadienį per ESBO Nuolatinės Tarybos posėdį Vienoje.

A. Dapkiūno pasisakymo tekstas penktadienį paskelbtas Baltarusijos URM interneto svetainėje.

ESBO rugsėjo viduryje sudarė ekspertų komisiją, kurios uždavinys buvo ištirti galimą sukčiavimą per rinkimus ir žmogaus teisių pažeidinėjimą Baltarusijoje. Atitinkamą iniciatyvą pateikė 17 valstybių, tarp jų – Prancūzija ir JAV.

Tyrimo metu prieita prie išvados, kad Baltarusijoje smarkiai ir sistemingai pažeidinėjamos žmogaus teisės  - tai „akivaizdžiai įrodyta“, sakė komisijos darbe dalyvavęs Austrijos teisininkas Wolfgangas Benedekas.

17 šalių pareiškime teigiama, kad Baltarusijos tarnybos privalo nutraukti „savo smurto kampaniją prieš taikius demonstrantus“, paleisti visus neteisėtai sulaikytus asmenis ir kaltuosius patraukti atsakomybėn. Ilgamečio Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos vyriausybė vykdant tyrimą nedalyvavo.

Baltarusių opozicija išsiųs įvairių šalių vidaus reikalų ministerijoms prašymus nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su Baltarusijos valdžia, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) paskelbus ataskaitą apie rugpjūčio 9-ąją vykusius prezidento rinkimus.  

Apie tai savo kanale susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė opozicijos sudarytos Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška. 

„Nacionalinė antikrizinė valdyba išsiųs kreipimusis su ataskaitoje pateiktais įrodymais įvairių šalių vidaus reikalų ministerijoms ir ambasadoms, ragindama nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su režimu ir pradėti už smurtą prieš Baltarusijos piliečius atsakingų asmenų traukimo baudžiamojon atsakomybėn procedūrą“, – sakė A. Latuška penktadienį. 

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autokratas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Spalio gale P. Latuška drauge su Baltarusijos politinių demokratinių jėgų atstovais paskelbė, kad steigia Nacionalinę antikrizinę valdybą (NAV).

„Koordinacinė taryba yra suformuota deryboms vesti, o NAV bus institucija, užtikrinsianti, kad būtų įgyvendinti tolesni tikslai – derybų pradžia ir padėties stabilizavimas šalyje valdžios perdavimo demokratinėms jėgoms laikotarpiu“, – buvo sakoma pareiškime, paskelbtame P. Latuškos „Telegram“ kanale.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

deinis

Žiuriu belarus24 ir matau kokios taikios tos eitynės ,dega padangos gatvėse ,išdaužomi mokyklos langai ,daužomos mašinos o koks tų demonstrantų kontingentas,čia viskas dėl to ,kad sužlugdyti valstybę ,nes ji didelė ir eksportuoja į 94 valstybes prekes ,kapitalistams tas nepatinka

Anonimas

Baltarusija ESBO narys ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS