Estijos prezidentė: naujoji vyriausybė kelia pavojų santykiams su sąjungininkėmis | Diena.lt

ESTIJOS PREZIDENTĖ: NAUJOJI VYRIAUSYBĖ KELIA PAVOJŲ SANTYKIAMS SU SĄJUNGININKĖMIS

  • 1

Po kovo rinkimų atėjusi Estijos vyriausybė gali kelti pavojų šalies užsienio politikai ir ryšiams su sąjungininkėmis, pirmadienį pareiškė prezidentė Kersti Kaljulaid.

„Sumeluočiau, jeigu pasakyčiau, kad ši vyriausybė nepavojinga užsienio politikai ir santykiams su sąjungininkėmis“, – sakė ji interviu, kurį pirmadienį paskelbė laikraštis „Eesti Paevaleht“.

„Yra vietų, kai atšaukus kai kuriuos vizitus turime paklausti, kodėl jie atšaukiami. Jei kai kurių vizitų derinimas tampa sudėtingesnis, kodėl tai vyksta?“ – sakė prezidentė, bet nepatikslino, apie kokius vizitus kalbėjo.

Pasak K. Kaljulaid, Estijoje gegužės 18 dieną lankėsi 20 žurnalistų grupė ir „pusę susitikimo laiko teko aiškinti, ką aš manau apie įvairius gestus ir panašiai“.

„Tai laiko ir prestižo švaistymas. Man gaila“, – pridūrė ji, komentuodama Vakarų žiniasklaidoje paskelbtas nuotraukas, kuriose valdančiosios Konservatyviosios liaudies partijos (EKRE) politikai rodo ženklą „OK“, pastaruoju metu vertinamą kaip baltosios rasės viršenybės simbolį.

K. Kaljulaid teigimu, kai buvo aptarinėjamos kandidatūros į ministrų postus, EKRE kandidatai tikino gerbiantys konstitucines vertybes, žmogaus teises ir laisves, įskaitant žodžio laisvę. „Tuomet buvo suprasta, jog kai kurios partijos išėjusios iš opozicijos gali pasikeisti“, – sakė prezidentė.

Vidaus reikalų ministras, EKRE pirmininkas Martas Helme (Martas Helmė), kuris būdamas opozicijoje išpopuliarėjo dėl populistinio, euroskeptiško kurso, homofobijos, ksenofobinės ir antiimigracinės pozicijos, „sakė, kad jiems buvo suku išeiti iš opozicijos“, nurodė prezidentė.

„Kas buvo paskui, visi žinome. Ir, mano nuomone, ne apie tai mes tuomet kalbėjome, ir man tai kelia labai, labai didelį susirūpinimą“, – pabrėžė valstybės vadovė.

Estijos žiniasklaidos ir daugelio politikų nuomone, atėję į valdžią konservatoriai tęsia ankstesnę populistinę veiklą. Be kitų dalykų, didelį skandalą sukėlė EKRE politikų kvietimu anksčiau šį mėnesį įvykęs Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio sambūrio“ lyderės Marine Le Pen (Marin Le Pen) vizitas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kas nutiko ? Nebeklauso jankių įsakymų ? Blogai....mokykitės iš lietuvių...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS