Estijos vyriausybės formavimas pavestas opozicijai | Diena.lt

ESTIJOS VYRIAUSYBĖS FORMAVIMAS PAVESTAS OPOZICIJAI

Estijos prezidentė Kersti Kalijlaid formuoti naują vyriausybę pavedė didžiausios opozicinės Reformų partijos lyderei Kajai Kallas

„Pavesiu Kajai Kallas suformuoti naują vyriausybę ir rytoj ji to imsis. Dėl koronaviruso ir esamos politinės padėties neturime laiko gaišti“, – trečiadienį žurnalistams sakė valstybės vadovė.

Ji pažymėjo, kad naujos vyriausybės suformavimui skiriama 14 dienų, ir pranešė, kad iki naujojo ministrų kabineto paskyrimo dirbs atsistatydinančio premjero Juri Ratas vyriausybė.

K. Kalijlaid taip pat pabrėžė, kad atsistatydinanti vyriausybė neturėtų priimti svarbių politinių sprendimų.

Estijos premjeras, Centro partijos lyderis J. Ratas anksti trečiadienį atsistatydino, teisėsaugai pareiškus įtarimus korupcija jo partijai ir keletui jos aukšto rango narių, siejamų su nekilnojamojo turto plėtros projektu Talino uosto rajone. Drauge su J. Ratas traukiasi visa vyriausybė.

Valdančiajai koalicijai priklausančios Centro partijos valdyba antradienį vakare susirinko aptarti padėties, kai Centro partija ir penki asmenys, įskaitant šios partijos narius, buvo paskelbti įtariamaisiais baudžiamajame tyrime, susijusiame su projekto „Porto Franco“ finansavimu.

Tarp asmenų, kuriems saugumo policija antradienį pareiškė įtarimus, yra Centro partijos generalinis sekretorius Mihhailas Korbas, taip pat nusprendęs pasitraukti iš posto, finansų ministro patarėja Kersti Kracht ir verslininkas Hillaris Tederis. Šie asmenys įtariami kyšininkavimu ir prekyba poveikiu.

Dar dviejų įtariamų asmenų pavardės kol kas neskelbiamos.

Kaip spaudos konferencijoje sakė vyriausiasis valstybės prokuroras Taavi Pernas, įtariama, kad verslininkas H. Tederis ir Centro partijos generalinis sekretorius M. Korbas pernai susitarė, kad H. Tederis prieš vietos valdžios rinkimus partijai paaukos iki milijono eurų, o mainais su juo susijusi kompanija „Porto Franco“ per Ekonomikos ir komunikacijų ministerijos įkurtą fondą „KredEx“ gaus 40 mln. eurų kreditą.

Trečiąjį praėjusių metų ketvirtį H. Tederis du kartus – liepos 1-ąją ir rugsėjo 9-ąją – Centro partijai paaukojo po 30 tūkst. eurų.

„KredEx“ taryba liepos pradžioje aptarė kredito suteikimą „Porto Franco“, o vyriausybė rugsėjo 3 dieną šiam kreditui pritarė.

H. Tederis ir K. Kracht taip pat įtariami susitarimu plauti pinigus, sudarytu siekiant nuslėpti kyšio perdavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Estas

Kersti KalJUlaid!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS