Ataskaita: Rusija kišis į EP rinkimus, toliau ruošis karui su NATO | Diena.lt

ATASKAITA: RUSIJA KIŠIS Į EP RINKIMUS, TOLIAU RUOŠIS KARUI SU NATO

  • 1

Pagrindinę išorės grėsmę Estijos saugumui kelia Rusijos elgesys, kuriuo kenkiama tarptautinei tvarkai, antradienį pareiškė Estijos užsienio žvalgybos departamento generalinis direktorius Mikkas Marranas (Mikas Maranas).

Vienintelė rimta grėsmė regiono saugumui, įskaitant Estijos bei kitų Baltijos valstybių egzistavimą ir suverenumą, kyla iš Rusijos. Ši grėsmė apima ne tik asimetrišką, slaptą ar politinę ardomąją veiklą, bet ir potencialią karinę grėsmę, sakoma Estijos užsienio žvalgybos departamento ataskaitoje.

Ataskaitos pratarmėje M. Marranas rašė, kad pagrindinė išorės grėsmė Estijos saugumui kyla dėl tarptautinę tvarką pakertančio Rusijos elgesio.

Rusija savo užsienio politiką vykdo demonstruodama karinę jėgą, naudodamasi kitų valstybių priklausomybe nuo rusiškų energijos šaltinių ir vykdydama kibernetines atakas bei įtakos operacijas, panaudojant klaidingą informaciją ir kitus „švelnius“ įrankius. Šiais metais pagrindinis šių priemonių taikinys bus Ukraina, bet Rusija nesivaržydama naudos jas net prieš savo sąjungininkę Baltarusiją, sakoma ataskaitoje.

Europos Sąjungos ir NATO šalys taip pat nėra visiškai apsaugotos nuo Rusijos agresyvios veiklos, pažymėjo M. Marranas.

„Rusija toliau plėtoja ir rengia savo ginkluotąsias pajėgas didelio masto karui su NATO. Nors blogiausio scenarijaus tikimybė maža, negalima atmesti (Rusijos) autoritariško režimo... netikėtumų“, – sakė jis.

M. Marranas pažymėjo, kad Kremliaus užsienio politiką veikia vidaus problemos, įskaitant didėjantį visuomenės nepasitenkinimą ir įtampą elito viduje.

„Stiprios karinės pajėgos ir vadovybė, kuri jaučiasi esanti pavojuje, gali pasirodyti esančios pavojingas derinys“, – pridūrė Estijos užsienio žvalgybos departamento generalinis direktorius.

„Rusijos bandymais daryti įtaką Vakarų šalyse siekiama sugriauti jų vienybę, pavyzdžiui, dėl jų požiūrio į Rusijai įvestas sankcijas. Kad tai pasiektų, Rusija yra pasirengusi įsitraukti į kitų šalių vidaus politiką. Bandymų daryti įtaką klausimas šiemet nusipelno ypatingo dėmesio, nes ES valstybės narės rinks atstovus į Europos Parlamentą“, – pabrėžė M. Marranas.

„Nord Stream 2“ ir „TurkStream“ projektai kelia grėsmę Europos saugumui

Estijos užsienio žvalgybos departamento manymu, abu naujieji Rusijos dujotiekiai į Europą – „Nord Stream 2“ per Baltijos jūrą ir „TurkStream“ per Juodąją jūrą – kelia grėsmę Europos saugumui.

„Šie abu dujotiekiai padidins Europos šalių priklausomybę nuo Rusijos gamtinių dujų“, – teigiama antradienį paskelbtame Estijos užsienio žvalgybos departamento metiniame pranešime.

Jame pažymima, jog abiejų dujotiekių vartotojai ilgam laikui bus susaikstyti importo įsipareigojimų, todėl bus sudėtinga diversifikuoti apsirūpinimą dujomis.

Abu šie projektai taip pat kelia abejonių dėl Ukrainos dujų tranzito koridoriaus ateities, teigiama pranešime.

Be to, abu „srautai“ tiesiami proteguojant mažos verslo grupės Europoje naudą, neatsižvelgiant į gerokai platesnio regiono saugumo interesus. Jie plečia Rusijos politinio poveikio Europos valstybėms galimybes, perspėja Estijos užsienio žvalgybos departamentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

estuj trenke

myzalai y smegenis, sia naujiena jis isgirdo pernai per Trampo rinkimus--bet tik siom dienom y kepala mintis prasibrove...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS