Eurogrupė: Italijos referendumas nesukels naujos krizės euro zonoje | Diena.lt

EUROGRUPĖ: ITALIJOS REFERENDUMAS NESUKELS NAUJOS KRIZĖS EURO ZONOJE

  • 0

Italijoje įvykusio referendumo rezultatas ir šios šalies premjero Matteo Renzio (Matėjaus Rencio) atsistatydinimas nenugramzdins euro zonos atgal į krizę, įsitikinę bendros valiutos bloko finansų ministrai.

„Iš esmės Italijos ekonominė padėtis ar Italijos bankų padėtis dėl to nesikeičia“, – atvykęs į Briuselyje rengiamas ministrų derybas pareiškė Eurogrupė vadovas Dijsselbloemas Jeroenas (Jerunas Deiselblumas).

„Problemos, kurias turime šiandien, yra tos pačios, kurias turėjome vakar“, – pridūrė J. Dijsselbloemas, taip pat einantis Nyderlandų finansų ministro pareigas.

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė), kuris laikomas įtakingiausiu euro zonoje, taip pat nesureikšmino Italijoje įvykusio balsavimo rezultatų, tačiau paragino Romą nevilkinti sprendimų siekiant išvengti didesnio neapibrėžtumo.

„Nėra jokio pagrindo kalbėti apie euro krizę“, – pareiškė jis.

„Manau, tai turime priimti ramiai,“ – pažymėjo Vokietijos ministras, tačiau pridūrė: „Italijai skubiai reikia vyriausybės, kuri yra pasirengusi veikti.“

Euro kursas pirmadienį smuko į žemiausią per 20 mėnesių lygį, o dauguma Azijos akcijų indeksų patraukė žemyn, nes Europoje kilusi nauja neapibrėžtumo banga ir Europos Sąjungai (ES) priešiškų populistinių nuotaikų stiprėjimas išgąsdino investuotojus.

Italijos rinkėjams sekmadienį įvykusiame referendume nepritarus M. Renzio pasiūlytai konstitucinei reformai, premjeras atsistatydino. Dėl to kilo susirūpinimas dėl vieno didžiausių euro zonos ūkių ateities.

Italijos finansų ministras Pieras Carlo Padoanas (Pjeras Karlas Padoanas), kuris laikomas labiausiai tikėtinu M. Renzio įpėdiniu, į Eurogrupės susitikimą neatvyko, nusprendęs likti Romoje.

Ypatingą susirūpinimą kelia trapi kai kurių iš didžiausių Italijos bankų būklė.

Tuo tarpu euro zonos ministrai taip pat pareiškė, kad referendumo Italijoje rezultatas nėra susijęs su platesnėmis problemomis, su kuriomis susiduriama Europos Sąjungoje, įskaitant populistinių partijų iškilimą.

„Šis referendumas buvo Italijos vidaus politikos klausimas... Jis nebuvo susijęs su Europa ar Europos politika, ar su Italijos vieta Europoje, – pareiškė Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas (Mišelis Sapenas). – Italija yra tvirta šalis, palaikanti Europos projektą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS