Eurokomisaras: kitu sankcijų paketu ES suvaržys Rusijos aukso eksportą | Diena.lt

EUROKOMISARAS: KITU SANKCIJŲ PAKETU ES SUVARŽYS RUSIJOS AUKSO EKSPORTĄ

Europos Sąjunga nauju sankcijų paketu suvaržys Rusijos aukso eksportą ir sieks „uždaryti visas landas“, leidžiančias apeiti ankstesniais paketais numatytas priemones, penktadienį pranešė vienas Europos Komisijos narys.

Bendrija iki šiol yra patvirtinusi šešis sankcijų Rusijai dėl invazijos į Ukrainoje paketus. Vėliausiu, priimtu birželį, buvo įvestas draudimas importuoti didžiąją dalį rusiškos naftos.

Dabar ES aiškinsis „būdus, kaip galėtume įvesti sankcijų režimą auksui, kuris yra svarbi Rusijos eksportuojama prekė“, viešėdamas Prahoje sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius.

„Kai tik pasieksime susitarimą valstybių narių lygiu, mes jį paskelbsime“, – jis sakė prieš ES reikalų ministrų neformalų susitikimą, organizuojamą šiuo metu blokui pirmininkaujančios Čekijos.

Dėl rusiško aukso importo draudimo birželio pabaigoje jau susitarė Didžiojo septyneto (G-7) šalys.

Ukrainos vicepremjerė Olha Stefanišyna, dalyvaujanti susitikime Prahoje, ketvirtadienį ragino ES priimti naują sankcijų paketą.

„Iki šiol niekas neprivertė Rusijos pasijusti atsakinga už [savo] nusikaltimus, – žurnalistams sakė ji. – Tikimės, kad kitas, septintasis sankcijų paketas turės didelį varžomąjį potencialą ir bus priimtas neatidėliojant, kaip įmanoma greičiau.“

M. Šefčovičius pridūrė, kad ES taip pat sieks „uždaryti visas landas norintiems apeiti sankcijas“.

„Aišku, šis mechanizmas labai sudėtingas, todėl turime ne vien [jį] įkurti, bet ir tikrinti, stebėti bei uždarinėti vietas, kurios kokius nors būdu sukurtų apeiti leidžiančias platformas“, – aiškino eurokomisaras.

Jis taip pat tvirtino, kad ES narės nėra pavargusios nuo pagalbos Ukrainai, į kurią Rusijos pajėgos įsiveržė vasario 24 dieną.

„Dar niekada nemačiau taip stipriai demonstruojamos vienybės ir visų valstybių narių bendrų pastangų ieškoti visų įmanomų išteklių – ar kalbėtume apie finansinę pagalbą, ar apie ginkluotės tiekimą“, – pabrėžė M. Šefčovičius.

„Net jeigu tai išties sudėtinga, tęsime, nes būtent ukrainiečiai, kovojantys už savo laisvę, yra pakliuvę į pačią sudėtingiausią padėtį“, – pridūrė jis.

Gairės: sankcijos, sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje, Rusijos auksas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS