Eurokomisaras perspėjo „Meta“ vadovą M. Zuckerbergą dėl dezinformacijos | Diena.lt

EUROKOMISARAS PERSPĖJO „META“ VADOVĄ M. ZUCKERBERGĄ DĖL DEZINFORMACIJOS

  • 1

Europos Sąjungos technologijų reguliavimo institucija trečiadienį įspėjo „Meta“ vadovą Marką Zuckerbergą (Marką Zakerbergą) dėl internete plintančios dezinformacijos, ypač susijusios su Izraelio ir „Hamas“ konfliktu, ir pareikalavo paaiškinti, ką jis daro, kad ją pažabotų.

Europos Komisijos narys Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) antradienį panašų laišką išsiuntė ir Elonui Muskui (Ilonui Maskui) dėl jo platformos „X“ turinio.

Laiške, su kurio turiniu susipažino ir naujienų agentūra AFP, teigiama, kad po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį padidėjo susirūpinimas dėl dezinformacijos, ir reikalaujama, kad E. Muskas atsakytų į skundą.

Jo laiške M. Zuckerbergui buvo prašoma skubiai užtikrinti, kad „Meta“ platformų moderavimo sistemos būtų veiksmingos, ir, atsižvelgiant į vykstantį konfliktą, „budriai stebėti, ar laikomasi DSA reikalavimų“, turint omenyje naująjį ES skaitmeninių paslaugų aktą, kuriuo reguliuojamos interneto platformos.

Th. Bretonas taip pat pabrėžė būtinybę „Meta“ sutelkti dėmesį į dezinformaciją, susijusią su ES vykstančiais rinkimais.

Jis teigė, kad Briuselis labai rimtai vertina „suklastotų vaizdų ir faktų, sukurtų siekiant daryti įtaką rinkimams, riziką“.

Th. Bretonas yra Europos Sąjungos pramonės ir skaitmeninės ekonomikos komisaras, kuriam pavesta reguliuoti interneto milžinių, veikiančių bloko viduje, veiklą ir esant reikalui imtis teisinių veiksmų.

„Po „Hamas“ įvykdytų teroristinių išpuolių prieš Izraelį turime duomenų, kad jūsų platforma naudojama neteisėtam turiniui ir dezinformacijai ES skleisti“, – E. Muskui rašė Th. Bretonas.

Th. Bretonas priminė E. Muskui, kad ES teisėje nustatytos griežtos turinio moderavimo taisyklės, „ypač kai kalbama apie smurtinį ir teroristinį turinį, kuris plinta jūsų platformoje“.

Jis paprašė, kad socialinis tinklas „X“ per 24 valandas atsakytų į jo skundą ir susisiektų su Europolu – ES policijos koordinavimo agentūra.

„Jūsų atsakymą įtrauksime į atitinkamą DSA vertinimo bylą“, – sakė Th. Bretonas.

„Primenu, kad pradėjus tyrimą ir nustačius neatitiktį, gali būti skiriamos nuobaudos“, – sakoma pranešime.

Vėliau socialiniame tinkle „X“ E. Muskas, atsakydamas laišką paskelbusiam naudotojui, paragino Th. Bretoną „išvardyti pažeidimus, apie kuriuos užsimenate“.

„Mūsų politika yra tokia, kad viskas būtų atvira ir skaidru, ir žinau, kad ES tam pritaria“, – rašė E. Muskas.

Neapykanta ir smurtas

Briuselis jau anksčiau buvo pareiškęs, kad iš visų DSA stebimų didžiausių pasaulio interneto platformų daugiausia dezinformacijos skleidžia būtent E. Musko socialinis tinklas „X“.

Rugpjūtį, kai įsigaliojo naujasis įstatymas, E. Muskas atsakė į Th. Bretono žinutę ir teigė, kad „X“ „sunkiai dirba“, kad atitiktų DSA taisykles, tačiau buvo ir daugiau įspėjamųjų ženklų.

Nors taisyklės vis dar yra rekomendacinio pobūdžio, įmonė pasitraukė iš priežiūros grupės, o E. Muskas, kuris anksčiau save įvardijo „žodžio laisvės absoliutistu“, savo asmeniniuose įrašuose atmetė kritiką.

Rugsėjį milijardierius technologijų magnatas pasigyrė, kad atleido pusę savo pasaulinės komandos, kuri stebėjo ir ribojo dezinformaciją bei sukčiavimą per svarbiausius rinkimus.

Šeštadienį po netikėto „Hamas“ kovotojų grupuotės išpuolio prieš Izraelio bendruomenes interneto platformas užplūdo pranešimai su suklastotais arba iškraipytais pranešimais ir filmuota medžiaga.

Šalia tokių patvirtintų faktų kaip žuvusiųjų kare skaičius taip pat atsirado daug nepatvirtintų, perdėtų ar melagingų pranešimų apie žiaurumus.

Ekspertai baiminasi, kad dėl šių veiksmų padidėjo rizika, kad dezinformacija išprovokuos realią žalą, sustiprins neapykantą ir smurtą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Faktas

JAV ir ES naudoja prieš Rusiją ir rusakalbius neapykantos propagandą ir naudoja smurta. Viešai ragina žudyti rusus ir daryti jiems kuo daugiau problemų. Todėl jiems nepatinka tiesa apie tai kad nacių pakalikas zelenskis nužudė savo karių ir gyventojų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS