Eurokomisarė: Prancūzija, Vokietija ir Lenkija nuolat susiduria su Rusijos dezinformacija | Diena.lt

EUROKOMISARĖ: PRANCŪZIJA, VOKIETIJA IR LENKIJA NUOLAT SUSIDURIA SU RUSIJOS DEZINFORMACIJA

  • 3

Prancūzija, Vokietija ir Lenkija tapo nuolatiniais Rusijos dezinformacijos atakų prieš šią savaitę vyksiančius Europos Parlamento rinkimus taikiniais, antradienį pareiškė Europos Komisijos narė.

Artėjant birželio 6–9 dienomis vyksiančiam balsavimui Briuselis ne kartą įspėjo, kad Rusija sustiprins dezinformacijos kampanijas 27 šalių bloke.

„Yra trys didelės šalys, kurias nuolat puola [Rusija]. Tai Prancūzija, Vokietija ir Lenkija“, – sakė eurokomisarė Vera Jourova, atkreipdama dėmesį į Europos skaitmeninės žiniasklaidos stebėjimo centro (EDMO) darbą.

Už vertybes ir skaidrumą atsakinga Komisijos narė sakė, kad vyksta daugiau masinių dezinformacijos atakų konkrečiomis temomis.

Pavyzdžiui, Prancūzijoje jos nukreiptos prieš šią vasarą Paryžiuje vyksiančias olimpines žaidynes.

Pasak V. Jourovos, Vokietijoje naudojamasi susirūpinimu dėl migracijos ir saugumo, o Lenkijoje internete pasirodė naratyvas, kad Ukrainos pabėgėliai yra tapę našta.

Ji atkreipė dėmesį į praėjusią savaitę Lenkijos valstybinėje naujienų agentūroje pasirodžiusią melagingą žinutę, kad lenkai bus mobilizuoti kovoti Ukrainoje.

Pasak valdžios institucijų, greičiausiai tai buvo Rusijos kibernetinė ataka.

„Rusijos propaganda vykdoma [...] labai gerai žinant, kuri šalis turi opių vietų, kuri šalis gali geriau priimti jos naratyvus“, – sakė V. Jourova.

Eurokomisarės teigimu, propaganda per „Telegram“ buvo skleidžiama ir tokiose šalyse kaip Slovakija, Bulgarija ir Baltijos šalys.

Pagal svarbų turinio moderavimo įstatymą, vadinamą Skaitmeninių paslaugų aktu (DSA), „Telegram“ neprivalo laikytis griežčiausių taisyklių, taikomų labai didelėms platformoms, turinčioms ne mažiau kaip 45 mln. aktyvių naudotojų ES per mėnesį.

„Telegram“ dar nepriklauso mūsų kompetencijos sričiai, tačiau dabar skaičiuojame „Telegram“ naudotojus, nes jie mums pranešė, kad turi 42 mln. naudotojų“, – sakė ji.

Rizika išlieka

V. Jourova kalbėjosi su žurnalistais Briuselyje po vizito į Jungtines Valstijas, kur susitiko su didžiausių pasaulio technologijų bendrovių, įskaitant „X“ ir „YouTube“, vadovais.

Ji paragino išlaikyti didžiausią budrumą ir įspėjo, kad rizika išlieka.

Komisarė taip pat sakė, kad priminė bendrovėms apie jų griežtus įsipareigojimus pagal DSA.

V. Jourovos komentarai pasirodė kitą dieną po to, kai „Microsoft“ naujoje ataskaitoje pateikė panašias išvadas.

JAV technologijų milžinės grėsmių analizės centras teigė, kad Maskva vykdo intensyvią dezinformacijos kampaniją, kuria siekiama pakenkti Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) reputacijai ir pakurstyti smurto per žaidynes baimę.

„Microsoft“ prezidentas Bradas Smithas (Bradas Smitas), atvykęs į Briuselį susitikti su ES pareigūnais, įskaitant V. Jourovą, atkartojo jos nuogąstavimus dėl Rusijos operacijų.

„Pagrindinis piktnaudžiavimo DI (dirbtiniu intelektu) atvejis, dėl kurio žmonės nerimauja, yra sintetinės vaizdakaitos (angl. deepfake) įtakos rinkimams pavojus, ypač sintetinės vaizdakaitos, kuriuos sukuria užsienio vyriausybės, – sakė jis. – Ir mes neabejotinai matome, kad Rusijos vyriausybė investuoja į šiuos pajėgumus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Eurokomisare

Matyt neskaito delfiu ir neziuri LRt

Propagandonai BNS-LT nesnaudžia. Kala dolerius

))

Akivaizdu, kad

Eilinis JAV vasalų melas ir Rusijos juodinimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS