Europa skelbia naujus suvaržymus dėl COVID-19 | Diena.lt

EUROPA SKELBIA NAUJUS SUVARŽYMUS DĖL COVID-19

  • 2

Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino vokiečius susitelkti taip, kaip jie buvo susitelkę pavasarį, ir stabdyti koronaviruso plitimą, šalyje šeštadienį vėl užregistravus naują COVID-19 paros atvejų rekordą.

„Mūsų laukia sunkūs mėnesiai, – sakė kanclerė per savo savaitinę tinklalaidę. – Kokia bus žiema, kokios bus mūsų Kalėdos – visa tai nulems šios artimiausios dienos ir savaitės, tai nulems mūsų elgesys.“

Tuo metu keliose kitose Europos valstybėse įsigaliojo nauji suvaržymai, kuriais siekiama stabdyti naują pandemijos bangą.

Paryžiuje ir dar aštuoniuose Prancūzijos miestuose stengiantis mažinti kontaktus tarp žmonių, restoranai, barai, kino teatrai ir kitos įstaigos verčiami baigti darbą ne vėliau kaip 21 valandą. Šalis dislokuoja papildomus 12 tūkst. policininkų prižiūrėti, kad būtų laikomasi naujų taisyklių.

Didžiojoje Britanijoje įsigaliojo ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) šią savaitę pristatytas kovos su pandemija trijų suvaržymų lygių metodas; su kiekvienu lygiu susieti atitinkamai vis griežtesni suvaržymai.

Šeštadienį antram lygiui priskirtuose miestuose, tokiuose kaip Londonas ir Jorkas, uždrausta uždarose patalpose bendrauti su žmonėmis iš kitų namų ūkių. Trečio lygio zonose, tarp kurių yra Lankašyro grafystė ir Liverpulis, įsigaliojo griežčiausi suvaržymai.

Be kita ko, tai reiškia barų uždarymą ir draudimą bendrauti net daugeliu aplinkybių po atviru dangumi.

Šiaurės Airijoje penktadienį pradėtas vykdyti „grandinės nutraukimo“ planas: keturioms savaitėms uždaryti barai ir restoranai, sugriežtintos žmonių sambūrių taisyklės, pailgintos moksleivių rudens atostogos.

Penktadienio duomenys rodo, kad Jungtinėje Karalystėje per 28 dienas po koronaviruso diagnozės mirė dar 136 žmonės. Bendras oficialus COVID-19 aukų skaičius šalyje padidėjo iki 43 429.

Penktadienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėjo, kad intensyviosios slaugos pajėgumai virtinėje Europos miestų artimiausiomis savaitėmis gali būti naudojami maksimaliai, jei naujų užsikrėtimo atvejų nemažės.

Vokietijoje, kurią daugelis gyrė už veiksmingą pandemijos stabdymą pavasarį, pastaruoju metu per parą užregistruojamų naujų atvejų skaičius sparčiai auga.

Šeštadienį šalies ligų kontrolės centras – Roberto Kocho institutas – pranešė apie 7 830 per parą užregistruotų atvejų, o tai yra naujas šalies rekordas.

Kaip ir dauguma valstybių, Vokietija bando ieškoti būdų, kaip neuždaryti mokyklų ir bendrovių, bet užkirsti kelią glaudiems žmonių tarpusavio kontaktams.

Vokietijoje iš viso užregistruoti 356 387 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, bet mirties atvejų yra palyginti mažai – 9 767.

Tačiau vėl augant paros atvejų skaičiui, A. Merkel paragino vokiečius vengti nebūtinų kelionių, atšaukti šventes ir, kai tik įmanoma, būti namuose.

„Kodėl taip gerai išgyvenome pirmąjį pandemijos pusmetį? Laikėmės kartu ir laikėmės taisyklių... Tai veiksmingiausia mūsų šiuo metu turima priemonė prieš pandemiją ir dabar ši priemonė reikalingesnė nei bet kada“, – sakė ji.

Kaimyninėje Čekijoje per parą užregistruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius pirmą kartą viršijo 10 tūkst. ir penktadienį buvo 11 105, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Skaičius yra kone 1,4 tūkst. didesnis už ankstesnį, ketvirtadienį užfiksuotą rekordą. Iš viso šalyje jau patvirtinta 160 112 COVID-19 atvejų, įskaitant 1 283 mirties atvejus.

Vyriausybei įvedus virtinę naujų suvaržymų, sveikatos apsaugos ministras Romanas Prymula sakė manantis, kad išaiškinamų užsikrėtimo atvejų sparčiau daugės dar maždaug dvi savaites.

Italijos šiaurinis Lombardijos regionas, kur vasario pabaigoje kilo COVID-19 europinis protrūkis, taip pat ėmėsi naujų priemonių spartėjančiam viruso plitimui stabdyti: apribojo barų darbą ir alkoholio pardavimą, uždraudė kontaktinį sportą, uždarė bingo salonus.

Regiono vyriausybė vėlai penktadienį taip pat paragino mokyklas susidaryti hibridinius tvarkaraščius, kad moksleiviai pakaitomis mokytųsi nuotoliniu ir kontaktiniu būdais.

Tokių priemonių imtasi Lombardijai – daugiausiai gyventojų turinčiam Italijos regionui – vėl tapus labiausiai pandemijos veikiama zona, kur per parą užregistruojama daugiau kaip 2 tūkst. atvejų. Ligoninės jau patiria didelį spaudimą, laisvų vietų intensyviosios slaugos palatose beveik nebėra.

Pagal naująją tvarką baruose po 18 val. aptarnauti galima tik prie staliukų, nuo tos valandos taip pat draudžiama parduoti alkoholį išsinešti, draudžiama gerti alkoholinius gėrimus viešose vietose. Taip siekiama neleisti aikštėse būriuotis žmonėms.

Kitas smarkiai paveiktas Italijos regionas – pietuose esanti Kampanija – taip pat ėmėsi griežtų priemonių, įskaitant mokyklų uždarymą dviem savaitėms. Po tėvų protestų regiono gubernatorius penktadienį sutiko, kad toliau dirbtų lopšeliai ir darželiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Rūpi jiems žmonių sveikata kabutėse,laukia kad ismirtu negydomi,totali kontrolė,kad sucipuoti paskui,o tada kris visi kaip lapai.toks masonų planas.kainas sukels,darbus atims,babkiu nebus,mirs badu,ne tik nuo ligų.

kad

juos kur, svoločius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS