Europarlamentarai atmetė bandymą susilpninti bičių apsaugą nuo pesticidų | Diena.lt

EUROPARLAMENTARAI ATMETĖ BANDYMĄ SUSILPNINTI BIČIŲ APSAUGĄ NUO PESTICIDŲ

  • 0

ES šalių atstovams privertus Europos Komisiją sušvelninti bičių apsaugos priemonių projektą, trečiadienį Europos Parlamentas (EP) jį atmetė.

Europos Komisija buvo pasiūliusi įteisinti Europos maisto saugos tarnybos (EMST) 2013 m. gaires, skirtas sumažinti bitėms kenksmingų pesticidų naudojimą. Projekte buvo numatyti nauji privalomi pesticidų bandymų būdai, kurie leistų geriau apsaugoti bites tiek nuo ūmaus, tiek nuo lėtinio poveikio. Kadangi daugelis ES šalių su naujomis nuostatomis nesutiko, galiausiai projekte liko nuostatos, skirtos apsaugoti bites tik nuo ūmaus, o ne nuo lėtinio pesticidų poveikio.

Trečiadienį Parlamentas absoliučia balsų dauguma (533 balsai už atmetimą, 67 prieš ir 100 susilaikė) blokavo tokį sušvelnintą pasiūlymą ir pareikalavo, kad Europos Komisija parengtų naują teisės akto projektą, pagrįstą naujausiomis mokslo ir technikos žiniomis.

Europarlamentarai pažymi, kad esamas pasiūlymas „neatspindi naujausių mokslinių bei technologinių pasiekimų“ ir nesustiprina bičių apsaugos, nors tai reikėtų padaryti. Jie atkreipia dėmesį į tai, kad, Komisijos teigimu, „dramatiškai sumažėjo visų rūšių Europos laukinių vabzdžių apdulkintojų skaičius bei įvairovė, įskaitant laukines bites, žiedmuses, drugelius ir kandis. Daugybė apdulkintojų rūšių išnyko arba joms gresia išnykimas“.

„Nesutikdami su pernelyg švelniais pesticidų keliamo pavojaus bitėms vertinimo kriterijais, keliame paprastus klausimus: ar mes rimtai žiūrime į aplinkosaugą? Ar rimtai rūpinamės gyvų organizmų apsauga? Ar rimtai žiūrime į Žaliąjį susitarimą? - sakė EP Aplinkos komiteto pirmininkas Pascalis Canfinas („Atnaujinkime Europą“, Prancūzija). Jis pridūrė, kad „rezultatas labai aiškus: EP dauguma nenori švelninti bičių apsaugos teisės aktų“.

Europos Sąjungoje apie 84 proc. kultūrinių augalų ir 78 proc. laukinių gėlių rūšių bent iš dalies yra priklausomos nuo gyvūnų atliekamo apdulkinimo. Su tuo susijusios žemės ūkio produkcijos vertės siekia iki 15 mlrd. eurų per metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS