Slovėnijos kandidatė pasitraukė iš J. C. Junckerio komandos? Frakcija tai neigia | Diena.lt

SLOVĖNIJOS KANDIDATĖ PASITRAUKĖ IŠ J. C. JUNCKERIO KOMANDOS? FRAKCIJA TAI NEIGIA

  • 0

Buvusios Slovėnijos vyriausybės vadovės Alenkos Bratušek politiniai sąjungininkai paneigė, kad ji atšaukė savo kandidatūrą užimti Europos Komisijos vicepirmininkės, atsakingos už energetikos sąjungą, postą būsimoje Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) komandoje.

Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijos, kuriai priklauso A.Bratušek, atstovas spaudai sakė, kad kelių žaliųjų frakcijos deputatų paskelbta informacijos apie Slovėnijos kandidatės pasitraukimą neatitinka tikrovės.

Ar A.Bratušek dirbs Europos Komisijoje, paaiškės po Europos Parlamento komiteto narių balsavimo, kuris numatytas 18 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku, pridūrė ALDE atstovas.

A.Bratušek partijos Liublianoje atstovas spaudai taip pat paneigė, kad ji atsisakė siekti posto būsimoje J.-C.Junckerio komandoje.

Europos Komisijos pirmininko atstovė spaudai atsisakė komentuoti kalbas apie A.Bratušek pasitraukimą, nurodžiusi, jog vėliau trečiadienį bus paskelbtas pareiškimas.

Žalieji, kuriems, kaip ir daugeliui ES įstatymų leidėjų, A.Bratušek nepadarė įspūdžio per jos kandidatūros svarstymą pirmadienį, kiek anksčiau pranešė, kad slovėnė pasitraukė iš jos skyrimo energetikos sąjungos eurokomisare proceso.

Trečiadienį europarlamentarai turi priimti sprendimą dėl penkių kandidatų į eurokomisarus, kurių paskyrimas pakibo ant plauko po to, kai jiems nepavyko užsitikrinti palaikymo per klausymus Europarlamento komitetuose

Kaip rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė EUobserver, Slovėnijos veikiausiai bus paprašyta pasiūlyti kitą kandidatą vietoje A.Bratušek, o kitų deputatams abejonių sukėlusių pretendentų klausimas bus išspręstas perskirsčius komisarų atsakomybės sritis.

A.Bratušek, pretendavusi į aukštą Europos Komisijos vicepirmininko, atsakingo už energetikos sąjungos kūrimą, postą, praktiškai neteko galimybių jį užimti po ne itin sėkmingo pasirodymo per pirmadienį vykusį jos kandidatūros svarstymą, kurio metu į deputatų klausimus atsakinėjo trumpai ir neįtikinamai.

Dar vieno smūgio po nesėkmingų klausymų buvusi premjerė sulaukė namuose, kai Slovėnijos kovos su korupcija komisija paneigė kai kuriuos teiginius, kuriuos Europos Parlamente išsakė A.Bratušek, pati paskyrusi save kandidate į eurokomisarus, kai dar ėjo vyriausybės vadovės pareigas.

„Korupcijos prevencijos komisija dar nebaigė tyrimo dėl eurokomisaro atrankos procedūros, todėl vakarykštis Alenkos Bratušek pareiškimas dėl Komisijos išvadų turi spragų ar veikiau yra per ankstyvas ir netikslus“, - sakoma kovos su korupcija komisijos išplatintame pareiškime.

Nepažeistų susitarimo 

Kaip rašo EUobserver, A.Bratusek priklauso mažesnei liberalų stovyklai ir jos neįtraukimas į naująją Europos Komisiją nepažeistų susitarimų tarp dviejų didžiųjų politinių jėgų Europarlamente - Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos bei Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos.

Abi šios frakcijos yra surėmusios ietis dėl kelių kitų kandidatų į komisarus.

EPP grasino blokuoti socialisto iš Prancūzijos Pierre'o Moscovici (Pjero Moskovisio) paskyrimą komisaru, atsakingu už ekonomikos ir pinigų reikalus, jei nebus uždegta žalia šviesa jų frakcijos kandidatui į energetikos ir klimato politikos komisaro postą Migueliui Ariasui Canete (Migeliui Ariasui Kanetei) - prieštaringai vertinamam Ispanijos eksministrui.

P.Moscovici antradienį raštu pateikė atsakymus į papildomus klausimus, pateiktus ekonomikos sritį kuruojančių Europarlamento narių, kurie abejoja, kad buvęs Prancūzijos ministras sieks, jog būtų laikomasi ES biudžeto deficito ir skolos taisyklių.

„Nedvejodamas imsiuosi griežtesnės procedūros prieš bet kurią šalį, nesiimančią būtinų veiksmų, vienodai traktuodamas visas šalis - dideles ir mažas, ir kiekvieną jų vertindamas pagal jos nuopelnus, be jokių išimčių“, - rašė P.Moscovoci.

Dar vienas EPP kandidatas, kuriam dar neuždegta žalia šviesa, yra buvęs Suomijos vyriausybės vadovas Jyrki Katainenas (Jurkis Katainenas). Suomis nepatinka kai kuriems kairiojo sparno europarlamentarams, laikantiems jį pernelyg griežto taupymo politikos šalininku.

Trečiadienį europarlamentarų verdikto laukia ir Didžiosios Britanijos kandidatas Jonathanas Hillas (Džonas Hilas), kuriam antradienį taip pat teko raštu ir žodžiu atsakyti į papildomus klausimus dėl savo tinkamumo užimti finansinio stabilumo, finansinių paslaugų ir kapitalo rinkų sąjungos eurokomisaro postą.

Keli šaltiniai Europarlamente svetainei EUobserver sakė, kad visoms kandidatūroms, išskyrus A.Bratušek, turėtų būti pritarta.

Kalbama, kad Slovėnija vietoje A.Bratušek gali pasiūlyti kitą kandidatą į eurokomisatus, galbūt socialistę europarlamentarę Tanją Fajon (Tanią Fajon).

Pasak šaltinių, tuomet veikiausiai bus perskirstytos komisarų atsakomybės sritis.

Apie tokią galimybę imta kalbėti po to, kai ES asamblėjos Kultūros ir švietimo komitetas pirmadienį atmetė vengro Tiboro Navracsicsiaus ( Tiboro Navračičiaus) kandidatūrą į kultūros, švietimo, jaunimo ir pilietybės reikalų eurokomisaro postą, tačiau sutiko, kad jis dirbtų naujoje Europos Komisijoje.

Slovėnija veikiausiai neteks Europos Komisijos vicepirmininko posto, o kuruoti energetikos sąjungos kūrimą gali būti pavesta slovakui Marošui Šefčovičiui.

Tuo tarpu T.Fajon gali gauti kultūros komisarės portfelį, o T.Navracsicsius - transporto komisaro.

Spalio 22 dieną yra numatytas balsavimas dėl visos naujos Komisijos patvirtinimo, kad ji galėtų lapkričio 1 dieną oficialiai perimti darbus iš kadenciją baigusios Jose Manuelio Barroso (Žozė Manuelio Barozu) komandos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS