Europoje – rekordinė karščio banga: nugaišo šimtai galvijų, sutriko traukinių eismas | Diena.lt

EUROPOJE – REKORDINĖ KARŠČIO BANGA: NUGAIŠO ŠIMTAI GALVIJŲ, SUTRIKO TRAUKINIŲ EISMAS

  • 3

Didžiąją dalį Europos apėmusi kaitros banga ketvirtadienį dar nesitrauks, po to, kai išvakarėse keliose šalyse jau buvo pasiekti visų laikų karščio rekordai.

Paryžiuje oro temperatūra turėtų įkaisti iki 41-42 laipsnių, todėl turėtų būti viršytas prieš daugiau kaip 70 metų pasiektas rekordas, kai užfiksuota temperatūra siekė 40,4 laipsnio.

Jungtinės Karalystės meteorologijos biuras taip pat prognozuoja, kad ketvirtadienį gali būti pasiektas naujas rekordas. Iki šiol aukščiausia temperatūra šalyje – 38,5 laipsnio – buvo užfiksuota 2004-ųjų rugpjūtį pietrytiniame Faveršame.

Trečiadienį visų laikų karščio rekordai buvo pasiekti Belgijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose.

Temperatūros rekordai

Ketvirtadienį karščio banga turėtų pasiekti savo piką, o nuo penktadienio Europoje prognozuojami vėsesni orai ir lietus.

Šiaurinėje Prancūzijos dalyje, įskaitant Paryžių, buvo paskelbtas didžiausias, raudonasis grėsmės lygis, o likusioje šalies teritorijoje galioja geltonasis pavojaus lygis ir vandens vartojimo apribojimai.

Dviračių lenktynių „Tour de France“ dalyviai pietų Prancūzijoje varžėsi oro temperatūrai pakilus gerokai virš 30 laipsnių.

Scanpix nuotr.

Nyderlandų ūkininkai savo galvijus nakčiai paliko lauke, o vietos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie šimtus nugaišusių kiaulių dėl viename Midelharniso ūkyje sugedusio ventiliatoriaus.

Olandų Meteorologijos institutas savo ruožtu ketvirtadienį pranešė, kad rekordinė šaliai 41,7 laipsnių kaitra buvo išmatuota Nyderlandų rytiniame Deleno mieste. Ši diena buvo dar karštesnė už trečiadienį, kai buvo užfiksuotas 38,9 laipsnių oro temperatūra ir buvo nustatytas naujas kaitros rekordas, laikęsis nuo 1944 metų, kai termometrai parodė 38,6 laipsnio.

Scanpix nuotr.

Belgijos Karališkojo meteorologijos instituto vyriausiasis sinoptikas Davidas Dehenauwas (Davidas Dehenauvas) ketvirtadienį sakė, kad ankstesnę dieną šalies rytuose esančiame Lježe buvo užregistruotas 40,2 laipsnio Celsijaus karštis.

Tai aukščiausia šalyje užregistruota oro temperatūra nuo meteorologinių stebėjimų pradžios.

Vokietijos vakariniame Geilenkircheno mieste taip pat buvo pasiektas karščio rekordas – termometrų stulpeliai pakilo iki 40,5 laipsnio.

Traukinių gedimai

Dideli karščiai sujaukė traukinių eismą Britanijoje ir Prancūzijoje.

Prancūzijos geležinkelių bendrovė „SNCF“ patarė keleiviams atidėti keliones traukiniais, planuotas ketvirtadienį, karščiausiu metu. Trečiadienį dėl elektros linijos gedimo sutriko tarp Briuselio, Paryžiaus ir Londono kursuojančių traukinių „Thalys“ ir „Eurostar“ paslaugos, tačiau kol kas neaišku, ar tai lėmė karšti orai.

Scanpix nuotr.

Dėl gedimo į Londoną važiavęs „Eurostar“ traukinys sustojo prie Briuselio, o po kelių valandų 600 jo keleivių galiausiai buvo parvežti į Briuselį, pranešė naujienų agentūra „Belga“.

Neįprastai didelio karščio išvarginti žmonės bandė atsivėsinti ežeruose ir upėse. Vis dėlto Londone policija tebeieško trijų žmonių, nusprendusių išsimaudyti Temzėje, o Vokietijoje per pastarąsias dvi dienas nuskendo trys asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Ruda amerikoniška beždžionė D.T. sako, kad klimatas nesikeičia, kad čia mes viską išgalvojome....

o

kodel lauke kol nugais nereikejo kankint o nugyvint ir butu mesos visam eurosojuzui juk tiek alkanu tai neprotinga ......

...

Taaaip, vėjo (velnio) jėgainės veikia. :(

SUSIJUSIOS NAUJIENOS