Europoje suimta 12 asmenų dėl elektroninių nusikaltimų, pasinaudojant virusu „Trojan“ | Diena.lt

EUROPOJE SUIMTA 12 ASMENŲ DĖL ELEKTRONINIŲ NUSIKALTIMŲ, PASINAUDOJANT VIRUSU „TROJAN“

  • 0

Europos Sąjungos teisėsaugos agentūra pirmadienį pranešė, kad per dviejų savaičių operaciją prieš elektroninius nusikaltėlius, daugiausia technologijas išmanančius jaunuolius, Prancūzijoje, Norvegijoje ir Rumunijoje, bendradarbiaujant su nacionalinėmis pajėgomis, buvo suimta 12 asmenų.

Per operaciją, kuri buvo pradėta gruodžio pradžioje, buvo atlikta daug kratų, konfiskuota keletas kompiuterių ir interneto sąskaitų.

Europolo direktoriaus pavaduotojas Vil Van Gemertas (Vilas Van Gemertas) sakė, kad „nusikaltimai internetinėje erdvėje toliau išlieka įkyriu ir didėjančiu išbandymu“, taigi, policija „turi suvienyti pajėgas ..., kad apsaugotų (interneto) vartotojus ir apsaugotų jaunus asmenis, kad šie neitų nusikalstamu keliu“.

Iš 12 sulaikytų žmonių daugelis neturi nė 20-ies arba yra visai neseniai perkopę į trečią dešimtį. Jiems pateikti kaltinimai dėl naudojimosi „Trojan“ virusu aukų kompiuteriams šnipinėti.

Šio viruso pagalba juo užkrėstose sistemose galima sužinoti tokią asmeninę informaciją, kaip slaptažodžiai arba kreditinių kortelių duomenys. Šis virusas leidžia kompiuteriniams įsilaužėliams per atstumą valdyti kompiuterio kamerą.

Rumunijoje suimti asmenys įtariami mėginę rengti kibernetines atakas prieš šalyje veikiančias JAV bendroves.

Europolo atstovė spaudai sakė naujienų agentūrai AFP, kad „neatrodo, jog sulaikyti asmenys priklausytų vienai ir tai pačiai organizacijai“.

„Jų veiklos mastai skirtingi, tačiau tikrasis mastas paaiškės per kitus tyrimo etapus“, – pridūrė ji.

Tačiau, anot jos, atrodo, kad „Norvegijoje sulaikytų asmenų pagrindinis tikslas nebuvo finansinė nauda“.

Norvegijos policija pranešė sulaikiusi penkis vyrus nuo 16 iki 24 metų amžiaus.

„Jie jauni žmonės, kurie, kaip mes tikimės, kai policija jau įsikišo, nutrauks tokią veiklą“, – sakė policijos viršininkas Havardas Aalmo (Havardas Almas).

Europolas neatskleidė, kiek žmonių buvo sulaikyta atskirai Prancūzijoje ir Rumunijoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS