Europolas: per operaciją prieš kibernetinių nusikaltėlių gaują sulaikyti 7 asmenys | Diena.lt

EUROPOLAS: PER OPERACIJĄ PRIEŠ KIBERNETINIŲ NUSIKALTĖLIŲ GAUJĄ SULAIKYTI 7 ASMENYS

Keliose šalyse surengus koordinuotų reidų prieš kibernetinius nusikaltėlius, surengusius išpirkos reikalaujančios programinės įrangos (angl. ransomware) atakų, buvo sulaikyti septyni žmonės, pirmadienį paskelbė tarptautiniai tyrėjai.

Šie areštai siejami su Rusijoje įsikūrusia programišių grupe „REvil“, dar vadinama „Sodinokibi“, ir išpirkos reikalaujančios programinės įrangos grupe „GandCrab“, sakoma Europos Sąjungos policijos agentūros Europolo pranešime.

Du žmonės ketvirtadienį buvo sulaikyti Rumunijoje, vienas – Kuveite. Trys asmenys sulaikyti Pietų Korėjoje, o dar vienas – Europos šalyje, kurios pavadinimas nenurodomas.

Operacija „GoldDust“ buvo vykdoma kelis mėnesius, apėmė iš viso 17 valstybių. Joje taip pat dalyvavo pasaulinė policijos agentūra Interpolas ir ES teisminė agentūra Eurojustas.

„Areštuoti nariai, įtariami dėl maždaug 7 tūkst. užkrėtimų, prašė daugiau kaip 200 mln. eurų išpirkų“, – sakoma Europolo pareiškime.

Vien minėti du rumunai yra atsakingi už maždaug 5 tūkst. užkrėtimų, iš kurių susižėrė apie pusę milijono eurų, nurodoma pranešime.

„Visi šie asmenys areštuoti po bendrų tarptautinių teisėsaugos pastangų identifikuoti tam tikrą „Sodinokibi/REvil“ išpirkos reikalaujančios programinės įrangos šeimos naudojamą infrastruktūrą, slapta klausytis ir ją konfiskuoti“, – sakė Europolas.

Išpirkos reikalaujanti programinė įranga yra vis didesnį pelną nešanti kibernetinių atakų forma. Programišiai užkoduoja aukos duomenis, o tada reikalauja pinigų už jų atkodavimą.

„REvil“ – rusakalbių programišių grupė – kaltinama dėl visos virtinės daug dėmesio sulaukusių kibernetinių atakų. Teigiama, kad ši grupė yra „GandCrab“ įpėdinė.

Tačiau liepą iškilo klausimų dėl jos likimo, nes praėjus dviem savaitėms po kibernetinės atakos, paveikusios šimtus kompanijų visame pasaulyje, „REvil“ puslapis „tamsiajame internete“ dingo.

Pradėta spėlioti, ar taip galėjo įvykti dėl vyriausybės veiksmų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

LOL

Del kazkokiu sudniekiu virtualybeje, gaudo juos po visa pasauly.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS