Europos Sąjunga planuoja skirti papildomą 1 mlrd. eurų Ukrainos amunicijai | Diena.lt

EUROPOS SĄJUNGA PLANUOJA SKIRTI PAPILDOMĄ 1 MLRD. EURŲ UKRAINOS AMUNICIJAI

  • 0

Europos Sąjunga, atsižvelgiant į pasiūlymą, su kuriuo trečiadienį susipažino naujienų agentūra AFP, planuoja skirti papildomą milijardą eurų Ukrainos amunicijai.

Vakarai, remiantys Ukrainą, šiuo metu stengiasi padidinti 155 milimetrų kalibro sviedinių tiekimą, įspėdama, kad Kyjivui labai trūksta ginklų, prasidėjus intensyviam Maskvos pajėgų puolimui.

Pasak ES pareigūnų, Ukrainos pajėgos per dieną sunaudoja iki 7 000 sviedinių, o Rusijos kariai – apie 50 000 sviedinių. 

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), norėdamas paspartinti šaudmenų pristatymą Kyjivui, ragina valstybes nares panaudoti papildomą milijardų dolerių eurų iš bendrų lėšų, kad valstybės narės geriau įvertintų savo atsargas. 

Pinigai bus skirti iš Europos taikos priemonės, kuri nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainai apsiginkluoti jau skyrė 3,6 mlrd. eurų. 

Šį pasiūlymą ES valstybių narių gynybos ministrai aptars kovo 7-8 dienomis Stokholme vyksiančiame posėdyje. 

Praėjusį mėnesį Estija paragino visas 27 valstybes nares skirti keturis milijardus eurų, kad Ukrainai bendrai būtų nupirktas milijonas šovinių. 

Vakarų sąjungininkės, norėdamos patenkinti tiesioginį Ukrainos amunicijos poreikį, taip pat siekia sustiprinti savo gynybos pramonės sektorių, kad ateityje galėtų užtikrinti tolesnį šaudmenų tiekimą. 

Šiame naujame ES pasiūlyme teigiama, jog siekdama prisidėti prie šio tikslo Bendrija turėtų kartu užsakyti „didžiulį kiekį“ šaudmenų Kyjivui ir papildyti savo asmenines atsargas. 

Pasak dokumento, toks sprendimas būtų „aiškus signalas pramonei, leidžiantis jai tvarkingai ir nuosekliai didinti gamybos pajėgumus visoje Europoje“. 

Europos Sąjungos gynybos agentūra koordinuos bendrus pirkimus, o pirmąsias sutartis bus siekiama pasirašyti jau kitą mėnesį. 

Šiame pasiūlyme taip pat teigiama, kad ilgainiui blokas galės įsteigti specialų fondą, skirtą ginklams Ukrainai pirkti, jei Europos Sąjungos valstybės sutiks skirti daugiau lėšų.

 

Gairės: Europos Sąjunga, karas Ukrainoje, sviediniai, Josepas Borrellis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS