Europos Sąjungai ieškant alternatyvių dujų, Alžyre lankosi Rusijos užsienio reikalų ministras | Diena.lt

EUROPOS SĄJUNGAI IEŠKANT ALTERNATYVIŲ DUJŲ, ALŽYRE LANKOSI RUSIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį atvyko į Alžyrą – valstybę, kuri galėtų tapti itin svarbia gamtinių dujų tiekėja Europai, jomis iš dalies pakeičiant rusiškas.

Alžyro lyginamasis svoris dujų tiekimo Europai rinkoje – 11 proc. – yra gerokai kuklesnis nei Rusijos, kuris pernai siekė 47 procentus.

Alžyras susilaikė, kai Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja kovo mėnesį didele balsų dauguma priėmė rezoliuciją,  kad Rusija nedelsdama nutrauktų karą Ukrainoje ir pasitrauktų iš jos teritorijos.

„Labai vertiname apgalvotą, objektyvią ir subalansuotą Alžyro poziciją Ukrainos klausimu“, – sakė S. Lavrovas žurnalistams po susitikimo su Alžyro kolega Ramtanu Lamamru ir šios Šiaurės Afrikos prezidentu Abdelmadjidu Tebboune (Abdelmadžidu Tebone).

Italija, Ispanija ir kitos Europos Sąjungos valstybės narės žvalgosi į Alžyrą, siekdamos sumažinti priklausomybę nuo  rusiškos naftos ir dujų. Tačiau Alžyras, akcentuodamas ilgametę partnerystę su Rusija, ne kartą pabrėžė, kad neturi pajėgumų patenkinti tokią paklausą trumpalaikėje perspektyvoje.

Paklaustas apie Alžyro dujų tiekimą, S. Lavrovas sakė, kad Rusija, Alžyras ir kiti dujų eksportuotojai „mano, kad turėtų laikytis jau pasiektų susitarimų“.

Rusijos diplomatijos vadovas pridūrė, kad per susitikimą buvo aptartas ir „karinio ir techninio bendradarbiavimo stiprinimas“.

77-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Tai – pirmas Rusijos URM vadovo vizitas į Alžyrą nuo 2019-ųjų sausio, kai buvo minimas dvišalių diplomatinių santykių užmezgimo 60-metis.

Beje, žurnalistų paprašytas išsakyti nuomonę dėl Europos Sąjungos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) siūlymo Bendrijoje įšaldytą Rusijos turtą skirti Ukrainos pokario atstatymui, S. Lavrovas tai pavadino „vagyste, kurios jie net nebando slėpti“.

Gairės: Sergejus Lavrovas, Alžyras, karas Ukrainoje, Rusija, Abdelmadjidu Tebboune
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS