Europos šalims – Maskvos atsakomosios priemonės | Diena.lt

EUROPOS ŠALIMS – MASKVOS ATSAKOMOSIOS PRIEMONĖS

  • 5

Rusija penktadienį paskelbė išsiunčianti 23 užsienio šalių diplomatus, atsakydama į Vakarų šalių priemones, kurių imtasi dėl rusų dvigubo agento ir jo dukters apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje.

Išsiunčia 23 diplomatus

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad anksčiau iškviestiems 23 diplomatinių misijų vadovams buvo pranešta apie kai kurių jų diplomatų išsiuntimą iš šalies.

Vokietija ir Lenkija kiek anksčiau pranešė, kad Rusija išsiunčia po keturis jų diplomatus. Tarp šalių, kurioms taip pat nurodyta atšaukti savo pasiuntinius, yra Nyderlandai, Švedija, Čekija, Suomija ir Lietuva.

Taip Rusija atsako į koordinuotą rusų diplomatų išsiuntimą iš Britanijos ir ją palaikančių valstybių dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimo prieš buvusį dvigubą rusų agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją kovo 4 dieną Solsberio mieste, Anglijoje.

„Žinomai, tai nėra netikėta“, – pareiškė olandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas, kalbėdamas apie dviejų diplomatų išsiuntimą iš Rusijos. 

S. Blokas paragino Rusiją bendradarbiauti su tyrimą atliekančia Cheminių ginklų uždraudimo organizacija, sakė jo atstovė. 

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat nurodė Britanijai per mėnesį sumažinti savo diplomatinių darbuotojų Rusijoje skaičių, kad jis prilygtų rusų misijose Britanijoje dirbančių rusų skaičiui. 

Tačiau britų vyriausybė tebėra įsitikinus, kad Rusija elgiasi neteisingai.

„Tai nekeičia reikalo faktų: pasikėsinimas į dviejų žmonių gyvybes Britanijos teritorijoje, kuriam nėra kitų išvadų kaip ta, kad kalta laikoma Rusijos valstybė“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovė, pavadindama „apgailėtinais“ naujausius įvykius. 

„Rusija yra sunkiai pažeidusi tarptautinius įstatymus ir Cheminių ginklų konvenciją. Viso pasaulio šalių veiksmai demonstruoja tarptautinės bendruomenės susirūpinimą“, – sakė ji.

Ketvirtadienį Maskva paskelbė išsiųsianti 60 JAV diplomatų ir uždarysianti JAV konsulatą Sankt Peterburge; taip buvo pareikšta po rusų diplomatų išsiuntimo ir konsulatų uždarymo Jungtinėse Valstijose.

Vokietija ir dešimtys pasaulio valstybių ir tarptautinių organizacijų dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje nusprendė išsiųsti apie 150 rusų diplomatų. Tarp jų yra 23 Britanijos išsiųsti diplomatai.

Užsienio valstybių diplomatai Maskvoje anksčiau penktadienį atvyko į Užsienio reikalų ministeriją oficialiais savo šalių vėliavėlėmis papuoštais automobiliais.

Ministerija pareiškė, kad jiems būsią „įteiktos protesto notos ir pasakyta apie atsakomąsias Rusijos priemones“.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį sakė, kad Maskva atsakys į jos diplomatų pagal principą „dantis už dantį“, bet atsakymas gali būti „ne tik simetriškas“.

Kremlius penktadienį tvirtino, kad Rusija nepradėjo diplomatinio karo su Vakarais.

„Rusija nepradėjo jokio diplomatinio karo, – pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas. – Rusija niekuomet neinicijavo jokio apsikeitimo sankcijomis.“

„Rusija buvo priversta imtis atsakomųjų žingsnių į priešiškus, neteisėtus (Vašingtono) veiksmus“, – pridūrė jis.

Kremliaus atstovas sakė, kad Maskva nori „gerų santykių“ su Vakarais ir tebėra atvira dialogui.

„Nešdinkitės iš čia“

Sankt Peterburgo gatvėse praeiviai sakė palaiką sprendimą uždaryti JAV konsulatą šiame mieste.

„Puiki naujiena, – sakė 60-metis Viktoras Gluško. – Kaip tik laiku. Santykiai dar labiau nepablogės, nes niekad nebuvo geri,o mes be jų išsiversime“.

„Nešdinkitės iš čia!“, – šaukė kitas vyriškis, eidamas pro JAV konsulatą, kurio tarnautojai krovė savo mantą į automobilius penktadienį.

Vašingtone Valstybės departamentas ketvirtadienį tvirtino, kad Rusijos veiksmas nėra pateisinimo ir kad Jungtinės Valstijos „pasilieka sau teisę atsakyti“.

„Iš mums pateikto sąrašo matyti, kad Rusijos federacija nėra suinteresuota dialogu tais klausimais, kurie rūpi mūsų abiem valstybėms“, – kalbėjo departamento atstovė Heather Nauert (Heterer Noert) apie išsiunčiamus diplomatus.

Pasak Baltųjų rūmų atstovės Sarah Sanders (Saros Sanders), Rusijos sprendimas išsiųsti iš šalies JAV diplomatų žymi kad, dvišaliai santykiai „toliau blogėja“.

Atvyko ambasadoriai

Į Maskvos centre esančią ministeriją penktadienio popietę atvyko Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Čekijos ir Slovakijos bei kelių Europos Sąjungai nepriklausančių šalių ambasadoriai Rusijoje, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Tuo tarpu Nyderlandų ambasadorė Maskvoje pranešė, kad iš Rusijos išsiunčiami du jos šalies diplomatai, informavo valstybinė naujienų agentūra TASS.

„Du mano kolegos išvyksta iš Maskvos. Bet mes (ambasada) liekame čia“, – penktadienį sakė Nyderlandų ambasadorė Rusijoje Renee Jones-Bos (Renė Džouns Bos).

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį sakė, kad Maskva, atsakydama į jos diplomatų išsiuntimą iš šalių trijuose žemynuose, išsiųs 60 JAV diplomatų ir uždarys Vašingtono konsulatą Sankt Peterburge.

Jis taip pat sakė, kad Rusija svarsto atsakomąsias priemones kitoms šalims, išvariusioms rusų diplomatų.

„Kas dėl kitų šalių, tai taip pat visos simetriškos priemonės dėl diplomatinių misijų žmonių, kurie išvyks iš Rusijos, skaičiaus ir kol kas tai viskas“, – sakė S. Lavrovas.

Tačiau priemonės galėtų būti „ne tik“ simetrinės, pridūrė jis.

Bendrai iš JAV, ES, NATO šalių ir kitų valstybių buvo išsiųsta daugiau kaip 150 rusų diplomatų. Tai buvo koordinuotas atsakas Maskvai, kaltinamai buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga Anglijos Solsberio mieste kovo 4 dieną.

Sumažinti diplomatų skaičių

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį liepė Didžiajai Britanijai per mėnesį sumažinti savo diplomatų, dirbančių Rusijoje, skaičių, kad jų būtų tiek pat, kiek Londone yra rusų diplomatų.

„Ambasadorius buvo informuotas apie atsakomąją priemonę, jog britų pusė per mėnesį privalo sumažinti bendrą darbuotojų skaičių Britanijos ambasadoje Maskvoje ir konsulatuose Rusijoje, kad jis atitiktų Rusijos diplomatų ir administracijos bei techninių darbuotojų, esančių ilgalaikėse komandiruotėse Britanijoje, skaičių“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

Bulgarija nesiruošia išsiųsti rusų diplomatų

Bulgarijos premjeras penktadienį pareiškė, kad jo šalis nesiruošia išsiųsti rusų diplomatų dėl buvusio Rusijos dvigubo agento apnuodijimo anksčiau šį mėnesį Didžiojoje Britanijoje.

Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas (Boikas Borisovas), kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungai, po susitikimo su savo vyriausybės saugumo taryba sakė, kad jo ministrų kabinetas norėtų turėti daugiau įrodymų apie minėtą ataką.

B. Borisovo vyriausybė nusprendė kol kas apsiriboti visišku Britanijos palaikymu, kuris buvo pareikštas Europos Vadovų Taryboje, bei parodytas ambasadoriaus atšaukimu iš Maskvos konsultacijoms.

Bulgarijos ministras pirmininkas tvirtino, kad jo šalis turėtų išlaikyti atvirus komunikacijos kanalus su Rusija.

Sofija, kažkada buvusi viena iš artimiausių Maskvos sąjungininkių, vis dar yra smarkiai priklausoma nuo rusiškų dujų ir sovietinių laikų karinės įrangos atsarginių dalių. Be to, šios pietryčių Europos valstybės turizmo sektorius gauna nemažai pelno iš atvykstančių rusų.

Rusija išsiunčia keturis Vokietijos diplomatus

 Rusija išsiųs keturis Vokietijos diplomatus, atsakydama į Berlyno sprendimą iš šalies išsiųsti tiek pat rusų agentų, atsakant į dvigubo rusų šnipo apnuodiją Britanijoje, penktadienį pranešė Vokietijos užsienio reikalų ministras.

„Šis Maskvos sprendimas nėra netikėtas“, – sakė Heiko Maasas (Heikas Masas) savo pareiškime.

Vokietija ir dešimtys pasaulio valstybių ir tarptautinių organizacijų dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje nusprendė išsiųsti apie 150 rusų diplomatų. Tarp jų yra 23 Britanijos išsiųsti diplomatai.

Koordinuotas diplomatų išvarymas šią savaitę atkartojo Britanijos veiksmus po kovo 4 dienos atakos prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Anglijos pietiniame Solsberio mieste.

Londonas ir jo sąjungininkai kaltina Maskvą ir nurodo, kad prieš S. Skripalį ir jo dukrą buvo panaudota Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“).

Maskva: JAV bandė užverbuoti rusų diplomatus

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį apkaltino JAV žvalgybos tarnybas bandžius užverbuoti rusų diplomatus, kurie dabar yra išsiunčiami iš Jungtinių Valstijų, kilus diplomatiniam ginčui dėl buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimo Didžiosios Britanijos teritorijoje.

Rusijos URM paskelbė pastebėjusi „smarkų provokacinių veiksmų prieš Rusijos diplomatus padaugėjimą“, anksčiau šią savaitę JAV paskelbus savo sprendimą išsiųsti iš šalies 60 rusų diplomatų.

Pasak ministerijos atstovų, amerikiečių žvalgybos tarnybos „pašėlusiai stengėsi“ siūlydamos bendradarbiauti išsiunčiamiems rusų diplomatams. URM sakė, kad šie tariami JAV veiksmai yra „ciniški ir bjaurūs“, be to, tie amerikiečių bandymai esą nepavyko.

Beveik trys dešimtys pasaulio valstybių ir tarptautinių organizacijų dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga Britanijoje nusprendė išsiųsti apie 150 rusų diplomatų.

Maskva kategoriškai neigia prisidėjusi prie šio išpuolio ir paskelbė analogiškas atsakomąsias priemones.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

cha

Šaunuoliai rusai. Bet anglus tai galėtų visus išgrūsti aliai vieno, kam jie ten reikalingi išvis ? Tuo pačiu ir lietuvius.

keista

kad visos Lietuvos ambasados neišvaro, juk daugiausia rėkia, kad ruskiai blogis

Liėtuvis

Žurnalista pakabik ir bus tiėsa
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS