EVT pirmininkas: Rusijos vykdoma Ukrainos uostų blokada – skandalinga | Diena.lt

EVT PIRMININKAS: RUSIJOS VYKDOMA UKRAINOS UOSTŲ BLOKADA – SKANDALINGA

  • 0

Iš Jungtinių Tautų ir Turkijos tarpininkauto grūdų eksporto susitarimo pasitraukusi Rusija privalo nutraukti Ukrainos jūrų uostų blokadą, penktadienį sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

„Atvirai kalbant, skandalinga, kad Rusija nutraukusi Juodosios jūros grūdų iniciatyvą blokuoja ir atakuoja Ukrainos uostus. Tai privalo liautis“, – sakė Ch. Michelis reporteriams Indijos sostinėje Naujajame Delyje.

Jis kalbėjo prieš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą.

Liepą Rusija pasitraukė iš susitarimo dėl grūdų, teigdama, kad jis nepasiekė tikslo sumažinti badą Afrikoje ir besiskųsdama dėl apribojimų savo eksportui.

Nuo to laiko įtampa regione didėjo, abi šalys įspėjo, kad prie uostų artėjantys laivai gali būti palaikyti kariniais taikiniais, todėl saugi laivyba šiame regione iš esmės nutrūko.

Po to Kremlius paprašė Turkijos padėti Rusijai eksportuoti grūdus į Afrikos šalis be jokio Ukrainos dalyvavimo.

Daugiau nei 250 mln. žmonių visame pasaulyje susiduria su dideliu maisto trūkumu, o Kremlius, tyčia atakuodamas Ukrainos jūrų uostus, atima iš jų maistą, kurio jiems labai reikia.

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad Maskva jau po kelių savaičių galės tiekti grūdus šešioms Afrikos šalims.

„Kremliaus pasiūlymas Afrikai pristatyti milijoną tonų grūdų yra absoliučiai ciniškas“, – sakė Ch. Michelis.

„Laivai su grūdais turi turėti saugią prieigą prie Juodosios jūros“, – sakė jis, pažymėdamas, kad pagal JT iniciatyvą rinkai, ypač besivystančioms šalims, buvo pristatyta 32 mln. tonų.

Ukraina ir Rusija yra stambios grūdų ir aliejaus eksportuotojos.

Praėjusių metų susitarimas dėl grūdų padėjo sumažinti pasaulines maisto kainas ir suteikė Ukrainai svarbų pajamų šaltinį kovai su Rusijos invazija.

Rusija suintensyvino išpuolius prieš Ukrainos laivybos infrastruktūrą.

„Daugiau nei 250 mln. žmonių visame pasaulyje susiduria su dideliu maisto trūkumu, o Kremlius, tyčia atakuodamas Ukrainos jūrų uostus, atima iš jų maistą, kurio jiems labai reikia“, – pridūrė Ch. Michelis.

V. Putinas nedalyvauja G-20 susitikime Indijoje, nes Maskvos ir daugelio bloko narių santykiai yra įtempti dėl karo Ukrainoje, ir neplanuoja perduoti vaizdo pranešimo.

Viršūnių susitikime V. Putiną pakeis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Tuo tarpu Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pareiškime, paskelbtame prieš jam vykstant į susitikimą Indijoje, pasmerkė V. Putino veiksmus Ukrainoje ir pranešė, kad Londonas lapkritį surengs viršūnių susitikimą, kuriame daugiausia dėmesio bus skiriama aprūpinimo maistu ir neprievalgio klausimams.

„Vladimiras Putinas ir vėl nesugeba parodyti savo veido G-20 susitikime. Jis yra savo paties diplomatinės tremties architektas, izoliuojantis save savo prezidentūroje ir blokuojantis kritiką bei realybę“, – sakė R. Sunakas.

„Tuo tarpu likusios G-20 šalys demonstruoja, kad mes pasirodysime ir dirbsime kartu, kad surinktume Putino destrukcijos gabalus“, – pridūrė jis.

„Tai prasideda nuo to, kad reikia kovoti su baisiomis pasaulinėmis pasekmėmis, kylančiomis dėl V. Putino vykdomos svarbiausių išteklių blokados ir išpuolių prieš Ukrainos grūdus“, – sakė britų premjeras.

Gairės: karas Ukrainoje, uostų blokada, EVT pirmininkas, Charlesis Michelis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS