EŽTT įpareigojo Lenkiją sumokėti moteriai, kuriai nebuvo leista nutraukti nėštumo | Diena.lt

EŽTT ĮPAREIGOJO LENKIJĄ SUMOKĖTI MOTERIAI, KURIAI NEBUVO LEISTA NUTRAUKTI NĖŠTUMO

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį įpareigojo Lenkiją sumokėti vienai moteriai 16 tūkst. eurų dėl nesuteiktos teisės nutraukti nėštumą, nors vaisius turėjo apsigimimų.

Lenkijoje galioja vieni griežčiausių abortų įstatymų visoje Europoje.

Abortai šioje katalikiškoje šalyje yra teisėti tik tokiu atveju, jei nėštumas yra seksualinės prievartos ar kraujomaišos rezultatas arba kelia pavojų motinos gyvybei ar sveikatai.

Strasbūre įsikūręs teismas nuosprendį priėmė po to, kai buvo gautas jaunos moters, kuriai nebuvo leista teisėtai nutraukti nėštumą, nors vaisiui buvo diagnozuotas Dauno sindromas, skundą.

Pareiškėja buvo identifikuota tik kaip 1985 m. gimusi Varšuvos gyventoja M. L.

2020 m. Lenkijos Konstitucinis Teismas nusprendė, kad abortai dėl vaisiaus apsigimimo yra nesuderinami su konstitucija.

Nuosprendis įsigaliojo 2021 m. sausio 27 d.

Kitą dieną vienoje Varšuvos ligoninėje moteriai turėjo būti atliktas abortas, tačiau įstaiga atšaukė procedūrą. Dėl to moteris buvo priversta vykti į Nyderlandus.

EŽTT pranešime nurodė nustatęs, kad atitinkamos įstatymų pataisos, dėl kurių moteris buvo priversta vykti į užsienį nutraukti nėštumo ir negalėjo sulaukti artimųjų palaikymo veikiausiai turėjo „didelį psichologinį poveikį“.

Balsų dauguma teismas pasmerkė Lenkiją už tai, kad šalis pažeidė „teisę į privataus gyvenimo gerbimą“, kurią užtikrina Europos Žmogaus teisių apsaugos konvencija.

EŽTT įpareigojo Lenkiją sumokėti moteriai 15 tūkst. eurų kompensaciją ir atlyginti 1 004 eurus išlaidų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tegul nesikrusa ir nereiks abortu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS