F. Mercury asmeninių daiktų kolekcija bus parduota aukcione | Diena.lt

F. MERCURY ASMENINIŲ DAIKTŲ KOLEKCIJA BUS PARDUOTA AUKCIONE

  • 0

Beveik pusantro tūkstančio daiktų, priklausiusių charizmatiškajam grupės „Queen“ lyderiui Freddie Mercury (Fredžiui Merkuriui), įskaitant anksčiau nematytus užrašus su dainų žodžiais ir baldus, nuo trečiadienio bus parduodama aukcione Londone.

Tarp svarbiausių daiktų, parduodamų vakariniame „Sotheby's“ aukcione, yra F. Mercury fortepijonas. Po vakarinio aukciono gyvai vyks dar du, o internete – trys aukcionai.

1975 metais F. Mercury įsigijo „Yamaha“ fortepijoną, kuriuo buvo sukurtos beveik visos geriausios jo dainos.

Tikimasi, kad jis bus parduotas už 2–3 mln. svarų sterlingų (2,34–3,51 mln. eurų).

Taip pat parduodamas epinio hito „Bohemian Rhapsody“ originalus rankraštis, kurio 15 puslapių pieštuku ir rašikliais užrašytos pastabos atskleidžia skirtingas kryptis, kurias F. Mercury numatė kūriniui.

Užrašuose atskleidžiama, kad iš pradžių kūrinys turėjo vadintis „Mongolian Rhapsody“.

Tarp kitų privačios kolekcijos daiktų yra Marco Chagallo (Marko Šagalo), Salvadoro Dali ir Pablo Picasso (Pablo Pikaso) paveikslai, puošę F. Mercury namų sienas, taip pat paskutinis paveikslas, kurį jis nusipirko likus mėnesiui iki mirties nuo AIDS 1991-aisiais, – Jameso Jacqueso Josepho Tissot (Džeimso Žako Džozefo Tiso) aliejiniais dažais nutapyta drobė.

Aukcionų gerbėjas

Visi parduodami daiktai yra iš F. Mercury namų „Garden Lodge“ Vakarų Londone. Vienas iš parduodamų daiktų yra žalios spalvos durys, išmargintos gerbėjų grafičiais.

Kolekciją parduoda Mary Austin (Meri Ostin), viena iš artimiausių F. Mercury draugių ir buvusi jo sužadėtinė.

„Mary Austin gyveno su kolekcija ir rūpinosi ja daugiau nei tris dešimtmečius“, – naujienų agentūrai AFP sakė aukciono namų „Sotheby's“ knygų ir rankraščių specialistas Gabrielis Heatonas (Gabrielis Hitonas).

F. Mercury „nenorėjo turėti savo gyvenimo muziejaus, bet jis mėgo aukcionus“, nuolat dalyvaudavo „Sotheby's“ aukcionuose, sakė G. Heatonas.

M. Austin manymu, atlikėjui, kuriam, kai mirė, buvo 45-eri, būtų patikęs šis aukcionas, pridūrė jis.

Garsiuose Londono aukcionų namuose, kurių fasadas šia proga papuoštas didžiuliais ūsais, bus parduodami maždaug 1 469 daiktai.

Daugelis jų atskleidžia kitą F. Mercury pusę, įskaitant jo aistrą katėms ir Japonijai – tai liudija jo kimono ir spaudinių kolekcija.

Ūsų šukos

Aukcione bus parduodami ryškiausi F. Mercury sceniniai kostiumai, havajietiški marškiniai ir Supermeno marškinėliai, taip pat jo asmeninės ir legendinio fotografo Micko Rocko (Miko Roko) darytos nuotraukos.

Kartu su geriausiais buteliais iš jo rūsio, pavyzdžiui, šampanu „Dom Perignon“, bus galima įsigyti ir intymesnių daiktų, pavyzdžiui, poezijos knygą su asmeninėmis pastabomis ir ūsų šukas.

Tarp parduodamų daiktų yra ir tokių stalo žaidimų kaip „Scrabble“, kurį jis mėgo.

Prieš aukcioną „Sotheby's“ surengė mėnesio trukmės parodą, kurioje visi norintys galėjo apsilankyti nemokamai.

Balandį paskelbus apie aukcioną „Sotheby's“ apskaičiavo, kad už šiuos daiktus bus surinkta mažiausiai 6 mln. svarų (6,77 mln. eurų).

Dalis iš aukciono gautų pajamų atiteks „Mercury Phoenix Trust“ ir ne pelno organizacijai „Elton John AIDS Foundation“. Abi šios organizacijos remia iniciatyvas dėl ŽIV/AIDS.

„Sotheby's“ teigia, kad tai didžiausia pagal apimtį kultūros legendos kolekcija aukcione nuo Eltono Johno (Eltono Džono) aukciono 1988 metais, kai buvo parduota 2 tūkst. daiktų už 4,8 mln. svarų sterlingų (5,61 mln. eurų). 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS