„Facebook“ Italijoje uždarė melagingas naujienas skelbusius puslapius | Diena.lt

„FACEBOOK“ ITALIJOJE UŽDARĖ MELAGINGAS NAUJIENAS SKELBUSIUS PUSLAPIUS

  • 0

„Facebook“ Italijoje uždarė 23 puslapius, daugiausia provyriausybinius, kurie skleidė melagingas naujienas ir prieš imigrantus nukreiptą turinį, pirmadienį pranešė pilietinių teisių organizacija „Avaaz“.

Socialinis tinklas šių veiksmų ėmėsi "Avaaz" atlikus tyrimą ir informavus "Facebook" valdytojus.

Daugiau kaip pusė šių puslapių, kurie bendrai turėjo kone 2,5 mln. sekėjų, rėmė kraštutinių dešiniųjų antiimigracinę „Lygos“ (Lega) partiją arba populistinį Penkių žvaigždučių judėjimą (M5S), sudarančius Italijos valdančiąją koaliciją, sakoma „Avaaz“ pareiškime.

Aktyviausias puslapis vadinosi „Mes norime Penkių žvaigždučių judėjimo vyriausybėje“. Puslapyje buvo skelbiama citata, klaidingai priskiriama mafiją demaskuojančiam rašytojui Roberto Saviano (Robertui Savianui), kad jis „verčiau gelbėtų migrantus, o ne Italijos žemės drebėjimo aukas“.

R. Saviano buvo priverstas viešai neigti tai sakęs.

Viename „Lygą“ rėmusiame puslapyje buvo skelbiamas vaizdo įrašas, kuriame melagingai nurodoma, kad jame matyti migrantai, daužantys policijos automobilį.

Iš tikrųjų ta medžiaga buvo nufilmuota vienam filmui. Prieš kitą savaitę įvyksiančius Europos Parlamento rinkimus, kuriuose italų populistų partijos tikisi gerai pasirodyti, klipas buvo peržiūrėtas beveik 10 mln. kartų.

„Tai dar vienas įrodymas, kad melas, kuriuo siekiama sėti neapykantą ir nesutarimus mūsų visuomenėse, sąmoningai skleidžiamas socialinėje žiniasklaidoje prieš ES rinkimus“, – sakė Christophas Schottas (Kristofas Šotas) iš „Avaaz“.

„Facebook“ gerai pasidarbavo uždarydamas šiuos puslapius, bet iškalbinga tai, kad daugelio milijardų dolerių kompanija kliaujasi sutelktinai finansuojamos „Avaaz“ tyrimu Europos demokratijai ginti. „Facebook“ reikia daryti daugiau ir jiems reikia daryti tai greitai“, – pabrėžė jis.

„Avaaz“ taip pat atkreipė dėmesį į minėtų dviejų valdančiųjų partijų kai kurių šalininkų naudojamą „sekėjų pakartotinio panaudojimo“ praktiką, kai koks nors puslapis su nepolitiniu turiniu pakeičia pavadinimą, tampa politiniu ar partiniu, bet išsaugo ankstesnius sekėjus ir paspaudimus „patinka“.

Vienas toks puslapis „buvo pradėtas kaip Mesinos provincijos žemės ūkio augintojų asociacijos (puslapis), o galiausiai tapo „Lygą“ remiančiu vietos skyriumi“.

„Pakeitimas buvo padarytas... palaipsniui, pasinaudojant žodžio „Lyga“ dviprasmiškumu, taip siekiant išvengti automatinių „Facebook“ patikrinimų“, – nurodė „Avaaz“.

„Facebook“ ir kiti socialiniai tinklai reguliariai sulaukia kaltinimų, kad nepakankamai stengiasi pašalinti melagingas naujienas iš savo platformų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS