„Facebook“ kritikuoja griežtą Singapūro dezinformacijos įstatymą | Diena.lt

„FACEBOOK“ KRITIKUOJA GRIEŽTĄ SINGAPŪRO DEZINFORMACIJOS ĮSTATYMĄ

„Facebook“ pirmadienį pareiškė, kad Singapūras griežtai taiko įstatymą dėl dezinformacijos internete ir kyla pavojus, kad gali būti slopinama žodžio laisvė, kai šį socialinį tinklą valdanti bendrovė vėl buvo priversta blokuoti vieną puslapį šiame mieste-valstybėje.

Technologijų milžinė jau anksčiau reiškė kritiką dėl šio įstatymo, suteikiančio ministrams įgaliojimus įpareigoti interneto platformas skelbti įspėjimus prie įrašų, kuriuos jie laiko melagingais, ir nurodyti blokuoti puslapius.   

Politinis tinklalapis „National Times Singapore“ buvo apkaltintas savo feisbuko puslapyje skelbiantis melagingus pareiškimus, įskaitant teiginį, kad dezinformacijos įstatymas draudžia „bet kokią vyriausybės kritiką“.  

Tinklalapiui buvo nurodyta paskelbti užrašą, kad jo informacija klaidinga, tačiau jis atsisakė tai padaryti, todėl feisbukui buvo liepta blokuoti prieigą prie tinklalapio paskyros Singapūre. 

Paprašytas pakomentuoti vyriausybės prašymą blokuoti paskyrą, feisbukas nurodė, kad bendrovė buvo teisiškai priversta paklusti.

Žodžio laisvė yra pagrindinė žmogaus teisė, ir mes dedame daug pastangų saugoti ir ginti šią svarbią pilietinę laisvę visame pasaulyje.

Tačiau feisbuko atstovas pridūrė, kad „tokio pobūdžio nurodymai dėl blokavimo yra griežti ir esama pavojaus, kad jais gali būti piktnaudžiaujama siekiant slopinti balsus ir nuomones internete“.  

„Žodžio laisvė yra pagrindinė žmogaus teisė, ir mes dedame daug pastangų saugoti ir ginti šią svarbią pilietinę laisvę visame pasaulyje“, – sakė jis. 

Paskyrą tvarkė Australijoje gyvenantis Singapūro vyriausybės kritikas Alexas Tanas (Aleksas Tanas), dažnai sulaukiantis kaltinimų skleidžiant melagystes vairiais klausimais.

Pasak pareigūnų, šiuo metu yra blokuoti keturi jo administruojami feisbuko puslapiai.  

Singapūro vyriausybės tinklalapyje, skirtame viešinti demaskuotą melagingą informaciją, rašoma, kad A. Tanas „toliau skelbia melagystes, iškraipančias visuomenės suvokimą apie (dezinformacijos) įstatymą ir jo įgyvendinimą“. 

Kitos technologijų milžinės, įskaitant „Google“ ir „Twitter“, taip pat žmogaus teisių gynėjai išreiškė susirūpinimą dėl šio pernai spalį įsigaliojusio įstatymo. 

Vyriausybės politiniai oponentai taip pat išsakė nerimą, kad šis teisės aktas naudojamas slopinti kritiką prieš artėjančius rinkimus.

Tačiau valdžia tvirtina, kad šis įstatymas būtinas siekiant užkirsti kelią internete plisti melagingai informacijai, galinčiai kurstyti nesantaiką 5,7 mln. gyventojų turinčiame daugiataučiame, daugiareliginiame Singapūre.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS