„Facebook“ suduotas teisinis smūgis dėl neapykantą kurstančio turinio | Diena.lt

„FACEBOOK“ SUDUOTAS TEISINIS SMŪGIS DĖL NEAPYKANTĄ KURSTANČIO TURINIO

Socialiniam tinklui „Facebook“ ketvirtadienį buvo suduotas skaudus smūgis Europos Sąjungos Teisingumo Teisme, paskelbusiame, kad nacionaliniai teismai Europoje gali įpareigoti interneto platformas pašalinti įžeidžiamą turinį visame pasaulyje.

Nekantriai lauktoje nutartyje Teismas nurodė, kad ES įstatymai nedraudžia teismams nurodyti „pašalinti informaciją arba blokuoti prieigą visame pasaulyje“, rašoma pareiškime. 

Šis sprendimas bus traktuojamas kaip ES priežiūros institucijų, siekiančių priversti JAV technologijų milžines paisyti sugriežtintų europinių normų dėl neapykantą kurstančių kalbų ir įžeidžiamo turinio, pergalė.

Praėjusią savaitę tas pats teismas nutarė, kad „Google“ neprivalo visame pasaulyje laikytis ES priimtų griežtų „teisės būti pamirštam“ taisyklių – tai buvo pergalė šiai interneto milžinei.

Vėliausią ieškinį iš pradžių Austrijos teismui pateikė Žaliųjų partijos politikė Eva Glawischnig (Eva Glavišnig), prašiusi „Facebook“ pašalinti žinutes, kuriomis, kaip nutarė šalies teisėjai, ji buvo apšmeižta ir kurias galėjo matyti socialinio tinklo vartotojai visame pasaulyje.

Aukštesnės instancijos Austrijos teismas perdavė šią bylą ES aukščiausios instancijos teismui, kurio nutartis negali būti apskųsta ir dabar bus traktuojama kaip precedentas visoje Europoje.

Žaliųjų partija reikalavo, kad „Facebook“ ne tik pašalintų užgaulias žinutes, bet ir padėtų nustatyti žmonių, per kurių netikras paskyras neretai buvo platinami pikčiausi komentarai, tapatybes.

Pirminis skundas susijęs su pranešimais, paskelbtai vienos iš tokių fiktyvių paskyrų valdytojo. Tose žinutėse, kaip teigia žalieji, E. Glavischnig vadinama „korumpuotu“ žmogumi, bet socialinis tinklas atsisakė jas šalinti.

Atsižvelgiant į vėliausią nutartį, „Facebook“ ir panašioms platformoms, tokioms kaip „Twitter“, teks atidžiau stebėti jose platinamą turinį, taip pat šalinti medžiagą, palaikytą įžeidžiama ar kurstančia neapykantą.

Iki šiol interneto milžinės, tarp jų ir „Google“ bei „Youtube“, sutikdavo visoje ES teritorijoje savanoriškai per parą šalinti užgaulų ar pavojingą turinį, įskaitant siejamą su terorizmu.

Vis tik Bendrija veikiausiai svarstys siūlymus imtis griežtesnių visame bloke galiosiančių priemonių, galinčių numatyti baudas, jei „Facebook“ ir kitos bendrovės nepaklus nurodymams.

Turkija skyrė baudą „Facebook“

Turkijos asmens duomenų apsaugos taryba ketvirtadienį paskelbė skyrusi socialinių tinklų bendrovei „Facebook“ 1,6 mln. lirų (256 tūkst. eurų) baudą už duomenų apsaugos įstatymų pažeidimus.

Pasak institucijos, dėl šių pažeidimų buvo iškilęs pavojus beveik 281 tūkst. vartotojų Turkijoje asmeniniams duomenims, tokiems kaip vardai, lytis, gimimo datos, šeimyninė padėtis, tikėjimas ir internetinių paieškų istorija.

Pareigūnų teigimu, socialinis tinklas nesiėmė „reikiamų administracinių ir techninių priemonių“, taip pat nevykdė savo „įsipareigojimų duomenų apsaugos srityje“.

Anksčiau šiemet ši turkų agentūra skyrė „Facebook“ 289 tūkst. dolerių (263 tūkst. eurų) baudą už kito duomenų apsaugos teisės akto pažeidimą, susijusį su tam tikra programinės įrangos klaida.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS