Filipinai paskelbė dar keturių karinių bazių, kuriomis gali naudotis JAV kariai, lokaciją | Diena.lt

FILIPINAI PASKELBĖ DAR KETURIŲ KARINIŲ BAZIŲ, KURIOMIS GALI NAUDOTIS JAV KARIAI, LOKACIJĄ

Filipinai pirmadienį paskelbė keturių papildomų karinių bazių, kuriomis naudosis JAV kariai, buvimo vietą.

Viena jų yra netoli karštai ginčijamos Pietų Kinijos jūros, o kita – šalia Taivano.

Ilgametės sutarties sąjungininkės vasarį susitarė plėsti bendradarbiavimą strateginėse srityse Filipinuose, siekdamos pasipriešinti didėjančiam Pekino ryžtui primesti kontrolę savivaldžiame Taivane ir Kinijos bazių statybai Pietų Kinijos jūroje.

Pagal 2014 metų sustiprintą bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimą (EDCA) JAV pajėgoms suteikta galimybė naudotis penkiomis bazėmis Filipinuose.

Dabar šis skaičius padidintas iki devynių, tačiau keturių papildomų bazių vietos iki pirmadienio nebuvo atskleistos. Vyriausybė dėl to konsultavosi su vietos pareigūnais.

Filipinų kariškiai šias vietas įvertino ir nusprendė, kad jos yra tinkamos ir abipusiai naudingos, sakoma Filipinų prezidento ryšių biuro pranešime.

Jame teigiama, kad bazės taip pat bus naudojamos humanitarinėms ir pagalbos teikimo operacijoms nelaimių metu.

Vienas JAV pareigūnas patvirtino, kad paskelbtose vietose yra naujosios EDCA bazės.

Trys iš šių objektų yra Filipinų šiaurėje, įskaitant karinio jūrų laivyno bazę ir oro uostą Kagajano provincijoje bei kariuomenės stovyklą kaimyninėje Isabelos provincijoje, sakoma Filipinų pareiškime.

Karinių jūrų pajėgų bazė Kagajane esančiame Santa Anos mieste yra maždaug už 400 km nuo Taivano.

Ketvirtoji, oro pajėgų bazė, įrengta Balabako saloje, esančioje netoli pietinio Palavano salos galo, netoli Pietų Kinijos jūros.

Kagajano gubernatorius Manuelis Mamba viešai pasisakė prieš EDCA objektų dislokavimą jo provincijoje, nes baiminasi, jog tai gali atbaidyti Kinijos investuotojus ir paversti vietovę taikiniu Pekino konflikte dėl Taivano.

Tačiau Filipinų gynybos vadovo pareigas einantis Carlito Galvezas (Karlitas Galvesas) žurnalistams neseniai sakė, kad vyriausybė jau priėmė sprendimą dėl vietų ir kad M. Mamba sutiko jo laikytis.

Susitarimu leidžiama rotuoti JAV karius bazėse ir jose laikyti gynybos įrangą bei atsargas.

Pekinas šį susitarimą kritikuoja. Kinijos ambasada Filipinuose neseniai pavadino jį „JAV pastangomis apsupti ir varžyti Kiniją per karinį aljansą su šia šalimi“.

Į prašymą pakomentuoti ambasada neatsakė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Vata burzgia karavanas eina

Suomija priima i NATO kaip malonu girdeti ...

????????Z

???z

Raketa

Saunuoliai filipinieciai. Spausti putlerstana ir ji palaikancius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS