Filipinų prezidento rinkimus triuškinamai laimėjo velionio diktatoriaus sūnus | Diena.lt

FILIPINŲ PREZIDENTO RINKIMUS TRIUŠKINAMAI LAIMĖJO VELIONIO DIKTATORIAUS SŪNUS

Velionio Filipinų diktatoriaus Ferdinando Marcoso (Ferdinando Markoso) sūnus iškovojo triuškinamą pergalę prezidento rinkimuose, filipiniečiams viliantis, kad žinoma dinastija padės sumažinti didžiulį skurdą, nepaisant perspėjimų, jog susitepęs politinis klanas didins korupciją ir silpnins demokratiją.

Duomenys, gauti suskaičiavus beveik visus balsus, rodo, kad Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas) jaunesnysis, pravarde „Bongbong“, surinko per 56 proc. balsų – daugiau nei dvigubai už savo artimiausią varžovę, liberalių pažiūrų kandidatę Leni Robredo.

Dabartinė jo 16 mln. balsų persvara yra dar vienas stulbinantis posūkis Marcosų šeimos, kuri per pusę amžiaus iš prezidentūros buvo nublokšta į paribį ir vėl sugrįžo į valdžios olimpą, likimo vingiuose.

F. Marcoso pergalė yra itin skaudus smūgis milijonams liberalių pažiūrų filipiniečių, kurie tikėjosi, kad po šešerių kruvinų kadenciją baigiančio prezidento Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) autoritarinio valdymo metų pavyks pakeisti kursą. R. Duterte dukra Sara triuškinamai laimėjo rinkimus į viceprezidento postą.

F. Marcosas vyresnysis ir dėl valstybės lėšų grobstymo liūdnai pagarsėjusi pirmoji ponia Imelda Marcos (Imelda Markos) per 1986 metų „Žmonių galios“ revoliuciją pabėgo į užsienį.

Jų sūnus griežtai atsisakė pasmerkti žiaurius ir korupcinius savo šeimos nusikaltimus vykdydamas įnirtingą agitavimo kampaniją, kurią lydėjo nesiliaujanti dezinformacija ir bandymai išteisinti smurtinę šalies istoriją internete.

Bėgant laikui prisiminimai apie režimą priblėso ir buvo paveikti nesuskaičiuojamos daugybės klaidinančių įrašų socialiniame tinkle „Facebook“, todėl Filipinų rinkėjai atsigręžė į F. Marcosą, vildamiesi, kad jis atkurs ankstesnę šlovę, kuri iš esmės tebuvo įsivaizduojama.

„Jis išves mūsų šalį iš skurdo, kurį dabar patiriame“, – sakė F. Marcoso šalininkas, į pensiją išėjęs buvęs policininkas Anthony Sola (Entonis Sola), pridūręs, kad jaučiasi pakiliai.

50-metis F. Marcosas jaunesnysis atmetė kaltinimus, kad jo tėvai per paskutinį savo valdymo laikotarpį iš valstybės iždo pasisavino iki 10 mlrd. dolerių (9,5 mlrd. eurų).

„Netikiu, kad jie vogė pinigus, nes jei būtų vogę, jie būtų buvę įkalinti“, – sakė jis.

Pirmadienį vėlai vakare sakydamas kalbą savo rinkimų kampanijos būstinėje Maniloje akivaizdžiai pavargęs, bet laimingas F. Marcosas dėkojo savanoriams už ilgus pasiaukojamo ir sunkaus darbo mėnesius.

Tačiau jis neskubėjo skelbti pergalės, įspėjęs, kad „balsų skaičiavimas dar nebaigtas“.

Galutiniai balsavimo rezultatai tikriausiai bus paskelbti ne anksčiau kaip gegužės 28 dieną.

Gatvėse šimtai džiūgaujančių F. Marcoso šalininkų iki vėlyvos nakties leido fejerverkus, mojavo valstybės vėliavomis ir užsilipę ant stovinčių automobilių skandavo pergalės šūkius.

„Daugiau mirčių, daugiau bado“

Teisių gynėjai, katalikų lyderiai ir politikos apžvalgininkai perspėjo dėl Marcosų klano sugrįžimo į valdžią.

„Šie rinkimai galėjo būti didžiausias mūsų šansas radikaliems pokyčiams“, – sakė politinės satyros žanro atstovė 58 metų Mae Paner (Mei Paner), dalyvavusi „Žmonių galios“ revoliucijoje.

„Bus daugiau mirčių, daugiau skolų, daugiau bado. Marcosai vogs“, – sakė ji.

Bonifacio Ilaganas (Bonifasijus Ilaganas), dvejus metus praleidęs už grotų ir kankintas, kai F. Marcosas vyresnysis buvo įvedęs šalyje karo padėtį, sakė, kad šie rinkimai apnuogino gilias Filipinų visuomenės problemas.

Pasak jo, rinkimai parodė, „kaip giliai į filipiniečių sąmonę yra įsiskverbusi istorinių sukčių klasta“.

Nesėkmę rinkimuose patyrusi dabartinė viceprezidentė L. Robredo pripažino esanti nusivylusi rezultatais, tačiau pažadėjo tęsti kovą su netinkamu valdymu.

57-erių teisininkė žadėjo padaryti galą nešvarios politikos stiliui, ilgą laiką būdingam šiai korumpuotai demokratijai, kurioje valdžia yra sutelkta kelių šeimų rankose.

Paskutinėmis savaitėmis prieš rinkimus jos kampanija peraugo į bendrą prodemokratinį judėjimą, kuris į vieną protesto akciją Maniloje sutraukė beveik milijoną žmonių.

Policija paragino visuomenę elgtis santūriai, baimindamasi 15 mln. rezultatais nepatenkintų rinkėjų reakcijos. Daugelis jų tvirtina, kad per pirmadienio balsavimą būta pažeidimų.

„Prašau jūsų išlaikyti rimtį. Gerbkime balsavimo rezultatus“, – sakė Filipinų policijos vadovo pareigas laikinai einantis generolas leitenantas Vicente Danao (Visentė Danao).

Filipinų rinkimų komisija nurodė, kad nepaisant ilgų eilių ir problemų su kai kuriomis balsavimo mašinomis, pirminis balsų skaičiavimas vyko sklandžiai.

Dideli lūkesčiai

Politikos apžvalgininkas Markas Thompsonas (Markas Tompsonas) sakė, kad po šių rinkimų liberaliojo sparno opozicija turėtų viską gerai apmąstyti ir išplėsti savo politinę žinią, kad ji neapsiribotų tik „geru valdymu“.

„Jie turi aiškiai parodyti, kad ketina pagerinti statistinio filipiniečio gyvenimo kokybę“, – sakė M. Thompsonas, Honkongo miesto universiteto Pietryčių Azijos tyrimų centro direktorius.

Ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais F. Marcosui teks susidurti su dideliais vargingai gyvenančių savo šalininkų lūkesčiais. Daugelis jų jau yra įpykę dėl virtinės po diktatūrinio režimo nuvertimo dirbusių vyriausybių, nesugebėjusių iš esmės pagerinti jų gyvenimo kokybės.

„Jis dar nepateikė nuoseklaus ir išsamaus plano, kaip sugrąžinti į vėžes koronaviruso pandemijos nualintą Filipinų ekonomiką“, – sakė politinių konsultacijų bendrovės „Eurasia Group“ analitikas Peteris Mumfordas (Piteris Mamfordas).

F. Marcosui teks ieškoti būdų pateisinti tuos lūkesčius ir kartu išlaikyti kelių įtakingų šalies politinių dinastijų, kurių balsų jam reikės, paramą.

„Vienas iš svarbiausių aspektų dirbant jo administracijai bus klausimas, ar dar labiau sustiprės korupcija ir kronizmas“ – sakė P. Mumfordas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

juk

ten zmones matomai neturejo alternatyvos kas beliko tik pasikliaut juk panasiai visur tas pats nekalbant /musu/ saikos?===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS