FT: Serbija galėtų išgauti ličio jau 2028 m. | Diena.lt

FT: SERBIJA GALĖTŲ IŠGAUTI LIČIO JAU 2028 M.

Prezidentas Aleksandras Vučičius pareiškė, kad Serbija, sulaukusi naujų Australijos kalnakasybos milžinės „Rio Tinto“ ir ES garantijų dėl prieštaringai vertinamo projekto, galėtų eksploatuoti litį jau 2028 metais, sekmadienį pranešė laikraštis „Financial Times“ (FT).

Anot „Rio Tinto“, vakarinėje Serbijoje esančioje Jadaro vietovėje glūdi vienos didžiausių Europoje ličio – strategiškai vertingo metalo, itin svarbaus elektromobilių baterijų gamybai, – atsargų.

Telkiniai buvo aptikti 2004 metais, tačiau Serbijos vyriausybė po kelias savaites trukusių protestų, kuriuos sukėlė susirūpinimas dėl aplinkos ir visuomenės sveikatos, 2022 m. sustabdė kasybos projektą.

A.Vučičius laikraščiui „Financial Times“ sakė, kad kasybos milžinė ir Europos Sąjunga suteikė „naujų garantijų“ dėl aplinkosaugos standartų laikymosi.

„Jei viską įgyvendinsime, [kasykla] gali būti atidaryta 2028 m.“, – sakė A. Vučičius ir pridūrė, kad tai lūžio momentas šaliai ir visam regionui.

Prezidentas sakė, kad kasykloje per metus planuojama išgauti 58 000 tonų ličio, o tai sudarytų 17 proc. elektromobilių gamybos Europoje arba 1,1 mln. automobilių.

Oponentai anksčiau kaltino „Rio Tinto“ ir A. Vučičių neskaidriu procesu ir atsisakymu skelbti poveikio aplinkai ataskaitas.

Ketvirtadienį kasybos milžinė paskelbė poveikio aplinkai ataskaitą, kuria siekta nuraminti nuogąstavimus ir iš naujo nustatyti diskusijų sąlygas; grupė pažadėjo „saugią, patikimą ir patikrintą technologiją".

„Rio Tinto“ pasmerkė „plačią dezinformacijos kampaniją, paremtą šmeižikiškais elementais“, su „nepagrįstais teiginiais“, neva projektas pakenks vandens ištekliams, dirvožemiui, biologinei įvairovei, oro kokybei ir žmonių sveikatai.

2023 m. rugsėjį Serbija pasirašė ketinimų protokolą su Europos Komisija dėl strateginės partnerystės baterijų ir žaliavų srityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Liti

ne tik isgauti sunku,bet ir panaudoti. Nebent "broliai" is uzubalio "pades".

Išvada

Lauksim jankių su demokratinėm bombikėm. Jau tie tai ras kaip užgrobti svetima turtą.

protestai buvo ystaymais numalsinti

susirūpinimas dėl aplinkos ir visuomenės sveikatos valdzioj susirinkusiu isverstaskuriu politiku ir biznesmenu spekuliantu nejaudina... svarbu greit daug ir iskart viska is po tautos sijono istraukt isplest islauzt ir mokesciais uzreketuot... vardan europos...vardan laisves...vardan demokratijos... pabandykit susirinkt i NESANKCIONUOTA mitinga...tigi bus kaip lietuvoj prie seimo...antivakceriams... krauju dabar ciaudo arestinese ir kruvinom asarom verkia teismuose ...europa nezaidzia su nepatenkintais vatiniais a gerove tai isvis garvezio priekije bega...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS