G-7 įspėja, kad tie, kurie padės Maskvai kariauti Ukrainoje, susidurs su pasekmėmis | Diena.lt

G-7 ĮSPĖJA, KAD TIE, KURIE PADĖS MASKVAI KARIAUTI UKRAINOJE, SUSIDURS SU PASEKMĖMIS

  • 0

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai antradienį įspėjo, jog tie, kas padeda Rusijai kariauti Ukrainoje, patirs skaudžius padarinius, ir pasiūlė laikytis vieningo požiūrio į Kiniją, kuri taip pat kelia politinių iššūkių.

Po dvi dienas trukusių derybų Japonijos kalnų kurorte Karuidzavoje, ekonomiškai pirmaujančių šalių aukščiausio rango diplomatai nesusitarė dėl jokių naujų sankcijų Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą, bet pažadėjo kovoti su tais, kurie padeda Rusijai apeiti jau galiojančias priemones ir aprūpina ją ginklais.

Be to, ministrai įspėjo Pekiną dėl jo „militarizavimo veiklos“ Pietų Kinijos jūroje ir tvirtino, kad jų politika dėl Taivano nesikeičia, nepaisant prieštaringų pastarojo meto Prancūzijos prezidento komentarų.

Derybų metu daugiausiai kalbėta apie Ukrainą ir regioninius iššūkius, įskaitant reikalavimą, raginantį Šiaurės Korėją susilaikyti nuo naujų branduolinių bandymų ar balistinių raketų paleidimo, bet kartu buvo aptartos įvairios pasaulinės politikos problemos.

Šis susitikimas surengtas tuo metu, kai Sudane tebesitęsia kariuomenės ir sukarintų grupuočių susirėmimai, dėl kurių paskutinę akimirką diplomatai paragino abi puses „nedelsiant ir be išankstinių sąlygų nutraukti karo veiksmus“.

Dar kartą buvo pasmerkti Afganistano Talibano valdžios institucijų vis didėjantys apribojimai moterims ir mažumoms, kurie, ministrų teigimu, yra sistemingas piktnaudžiavimas.

Jie pareikalavo „nedelsiant atšaukti priimtus sprendimus“, tarp jų draudimą moterims dirbti nevyriausybinėse organizacijose ir Jungtinėse Tautose.

Vis dėlto diskusijų metu daugiausiai dėmesio buvo skiriama dviem krizėms – karui Ukrainoje ir didėjančiai Kinijos karinei ir ekonominei įtakai.

Japonijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Kanados, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos ir Europos Sąjungos diplomatai pažadėjo toliau griežtinti sankcijas Rusijai ir dėti daugiau pastangų reaguojant į tuos, kurie siūlo Maskvai ginklus ar kitokią paramą, perspėdami dėl griežtų padarinių.

Jie taip pat peikė Rusijos „neatsakingą branduolinę retoriką“ ir pavadino Maskvos grasinimus dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusijoje nepriimtinais.

Perspėjimai Kinijai

Taip pat nurodyta, kad susitikimo metu ministrai atsižvelgė į Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) praėjusios savaitės komentarus po vizito Pekine, jog Europa turėtų vengti „krizių, kurios mums nepriklauso“.

„Esminės G-7 narių pozicijos dėl Taivano nesikeičia“, – teigiama galutiniame pareiškime, kuriame taika ir stabilumas Taivano sąsiauryje vadinami būtinais pasaulio saugumui ir klestėjimui.

Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Katrin Kolona) ir jos kolegos G-7 derybų metu stengėsi sušvelninti nesutarimus, o pareiškime Pekinas buvo įspėtas dėl visų klausimų – nuo branduolinio arsenalo iki verslo praktikos.

G-7 apkaltino Kiniją „nuolat ir vis sparčiau plečiant savo branduolinį arsenalą“ ir išreiškė susirūpinimą dėl to, jog Pekinas „kuria sudėtingesnes branduolinių ginklų siuntimo sistemas be skaidrumo, geranoriškos ginklų kontrolės ar rizikos mažinimo priemonių“.

Tiesiogiai nepaminėdama Kinijos, G-7 įsipareigojo stiprinti bendradarbiavimą kovojant su „ekonomine prievarta“, kai politiniais tikslais importo ar eksporto taisyklės paverčiamos ginklu.

Net ir perspėjimas dėl paramos Rusijai invazijos atžvilgiu gal būti suprantamas kaip žinutė Kinijai, atitinkanti Vakarų pareigūnų daugkartinius pareiškimus, įspėjančius Pekiną nesiimti Maskvos apginklavimo.

Šios derybos yra pasirengimas kitą mėnesį Hirošimoje vyksiančiam G-7 vadovų aukščiausiojo lygio susitikimui. Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) nori, kad esminis tų diskusijų klausimas būtų branduolinis nusiginklavimas.

Antradienį paskelbtame pareiškime daug vietos skirta nusiginklavimui ir ginklų neplatinimui, tačiau jame pateikta nedaug naujų pažadų ar įsipareigojimų ir aiškiai kalbama apie „dabartinę sudėtingą saugumo situaciją“, o tai rodo, kad pasiekti realių rezultatų bus nelengva.

Jame visos šalys kviečiamos skaidriai fiksuoti savo branduolinį arsenalą, Rusija raginama laikytis branduolinių bandymų moratoriumo, o Kinija raginama surengti derybas su Vašingtonu dėl pavojaus mažinimo.

Karuidzavoje vykęs susitikimas buvo griežtai saugomas po to, kai F. Kishida išvengė nelaimės šeštadienį, kuomet jo pusėn buvo numestas, kaip pranešama, vamzdinės bombos užtaisas.

Gairės: karas Ukrainoje, G7, Rusijai padedančios šalys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS